Abrevierea este folosită în special în momentul în care cineva se simte ameninţat şi vrea să tragă un semnal de alarmă că este în pericol. SOS a fost adoptat pentru prima oară în anul 1905 de către Guvernul German şi a devenit standardul la nivel mondial în cadrul celei de a doua Convenţii Internaţionale Radiotelegrafice.

Cum a apărut acest semnal uşor de pronunţat

SOS este o secvenţă de cod Morse, reglemenatată de Guvernul German, pentru a se distinge transmisiile telegrafice mai puţin importante. Tradus în codul Morse, SOS arată astfel: „. . . – – – . . .‟, trei puncte, trei liniuţe şi iar trei puncte.
Într-o perioadă în care navele internaţionale erau tot mai multe în larg, codul Morse era singura modalitate instantanee de a comunica între ele. Navele aveau o modalitate rapidă şi inconfundabilă de a semnaliza problemele. La început, se foloseau coduri diferite. Spre exemplu Marea Britanie a folosit codul CQD şi codul SOS pe măsură ce Titanicul se scufunda în ocean, în anul 1912.
Deoarece este destul de simplu de pronunţat, codul SOS a devenit în scurt timp favorit la nivel internaţional pentru că se poate transmite fără pauză şi poate fi repetat uşor. Nu numai că SOS este un palindrom (un cuvânt care se poate citi la fel de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, cum ar fi „civic‟), dar arată şi identic fie că este citit normal, fie cu susul în jos.

Ce înseamnă S.O.S.?