Ce mai citeşte copilul tău?

1 58576 original jpg jpeg

Compari lecturile prichindelului cu ceea ce citeai tu la vârsta lui şi constaţi că eroii lui Jules Verne sau „Cireşarii“ au pierdut teren în faţa elfilor, roboţilor sau a dinozaurilor. Câteva mămici ne spun cu ce cărţi se mai delectează copiii zilelor noastre.

Ca orice părinte responsabil,eşti atentă la lecturile prichindelului tău. S-a constatat că vârsta de 6-7 ani este cea la care micuţii citesc cu cea mai mare plăcere,interesul pentru lectură descrescând spre adolescenţă,în favoarea calculatoarelor,a telefoanelor mobile şi a consolelor de jocuri. Prin urmare,profită de anii în care copilul tău citeşte cu drag,pentru a-i consolida preocuparea pentru literatură.

Virginia Costeschi,mama lui Petru (6 ani şi 9 luni):„De un an,îşi alege singur lecturile“

Virginia a reuşit să-i transmită băieţelului ei dragostea pentru carte:„Petru ştie să citească de la vârsta de 4 ani,iar de un an îşi alege singur lecturile. E maestru în silfide,troli şi alte creaturi fantastice,iar acum savurează «Cronicile Spiderwick» – despre aventurile a trei fraţi.“ Nu consideră că violenţa din cărţi a crescut:„Dacă citeşti poveşti tradiţionale,româneşti sau arabe,şi numeri câţi morţi sunt pe pagină,te cam îngrozeşti...“ S-a schimbat însă „ritmul“ acţiunii,crede ea:„În copilăria noastră,lecturile erau mai «molcome». Copiilor noştri le plac acţiunile mai intense,adrenalina.“

Virginia şi Petru

simeon stalpnicul png

Recomandări de lectură

Virginia Costeschi,fondatoarea blogului BookMag.eu,face următoarele propuneri de carte pentru copii:-Pentru micuţii de până-n 3 ani:cărţi cu activităţi,cu poveşti scurtate.-Pentru 3-7 ani:marile enciclopedii Larousse,care să răspundă miilor de „cum“-uri şi „de ce-uri“.-Pentru piticii de până-n 10 ani:poveştile clasice în formă întreagă – gen „Peter Pan“ –,cărţi tip „Spiderman“ sau „Kung Fu Panda“.-Pentru preadolescenţi şi adolescenţi:seriile fantasy – „Tunele“,„Pantalonii călători“.

Florica Miu,mama lui Bogdan (15 ani) şi a Alinei (9 ani):„Băiatul citeşte doar cărţile obligatorii“

„Fetiţa mea citeşte câte o oră pe zi de plăcere“,spune Florica. „În schimb,băiatul preferă să stea la calculator. Când era mai mic,citea mai mult,în special reviste de tip Scooby Doo şi cărţi de dezvoltare personală,dăruite de tatăl lui. Acum însă,deschide doar volumele recomandate de şcoală.“

Florica şi Alina

simeon stalpnicul png

Gabriela Neacşu,mama lui Saşa (12 ani):„La calculator,are acces doar sâmbăta“

Saşa,băiatul ei,a învăţat să citească încă de la grupa pregătitoare. Cărţi de căpătâi i-au fost poveştile:„Cartea lui Apolodor“ şi „Fram,ursul polar“. În clasa a IV-a,a descoperit colecţiile „la modă“:„Jurnalul unui puşti“,„Şcoala fricoşilor“,„Atlasul de smarald“. Nici Jules Verne,nici literatura despre Egiptul antic nu-l lasă indiferent – şi nici cărţile recomandate de părinţi. Saşa nu are „program de citit“ – în schimb,are program la

calculator:

Gabriela şi Saşa

simeon stalpnicul png

„Cu laptopul se întâlneşte doar sâmbăta,zi pe care şi-a nego­ciat-o ca aparţinându-i în totalitate.“

Părinţii cumpără cărţi doar de sărbători

Părinţii caută pe internet în special cărţi din bibliografia şcolară – „pe care copiii o consideră,în general,plictisitoare“-,susţine Virginia Costeschi. Pentru odraslele mai mari,aleg volume de ficţiune sau în stil enciclopedic. „Însă cumpără doar de sărbători – semn că puţini sunt părinţii care întreţin,constant,obiceiul lecturii.“

Ştiai că...

 ...Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie,Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) are un plan de protejare a bunurilor culturale şi naturale din lume?

 ...Patrimoniul Mondial UNESCO din Rom\nia include pe lista sa 7 monumente/destinaţii? Acestea sunt Delta Dunării,aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania,Mănăstirea Horezu,bisericile pictate din nordul Moldovei,cetatea Sighişoara,bisericile de lemn din Maramureş şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.