Totul a început cu perioada de criză din primăvară, când măştile de protecţie erau insuficiente şi aproape imposibil de găsit. Pentru a da o mână de ajutor, croitorii au fost printre primii care au început să confecţioneze măşti din materiale textile. Şi, dacă tot au făcut-o, s-au gândit să combine utilul cu plăcutul, aşa că au cusut măşti în diferite culori şi imprimeuri, care să poată fi asortate la ceea ce porţi.

De la bentiţe la... Războiul Stelelor

Ideea a fost repede preluată şi de casele de modă, iar marile lanţuri de magazine de modă precum Gap sau J.Crew vând acum măşti de protecţie "la modă", confecţionate din diverse materiale. Atâta doar că acestea nu sunt la fel de eficiente ca şi măştile chirurgicale.

Dar acolo unde există modă, există şi potenţial pentru lux. În cadrul pieţei de măşti, a apărut un mic segment elitist, adică creatori de modă care dau măştii "stil", dar şi un preţ pe măsură. Collina Strada, de exemplu, vinde măşti extrem de feminine, în culori vii, împodobite cu imprimeuri şi legate cu fundiţe sau bentiţe ce pot fi împletite în păr. O singură mască îţi scoate din buzunar 100 de dolari.

Acelaşi preţ îl au şi măştile create de casa Proenza Schouler, făcute din vâscoză şi mătase amestecate cu satin sau din imprimeuri gingham (pătrăţele) dintr-o combinaţie de nailon şi bumbac. Mult mai "futuristă", masca produsă de Heron Preston, care seamănă cu cea purtată de Darth Vader, cost 200 de dolari!

Mai accesibile sunt creaţiile lui Prabal Gurung, care au preţul de 55 de dolari masca, acestea fiind confecţionate dintr-o ţesătură florală jacquard. Şi casa de modă Erdem a creat o mască de lux, realizată din bumbac italian imprimat, care costă 65 de dolari.

Deocamdată, aceste companii încearcă "marea cu degetu'", aşa că au produs un număr limitat de măşti. Collina Strada a anunţat, însă, că a epuizat întreg stocul de măşti. Şi ei, ca şi ceilalţi creatori, promit să doneze întregul sau o parte din profitul obţinut de pe urma vânzărilor acestor măşti către eforturile de a stopa răspândirea noului coronavirus sau altor cauze. Deocamdată, măştile de lux pot fi achiziţionate de pe platformele online ale creatorilor de modă.

Surse foto: Shutterstock, Heron Preston