Astăzi ai de ales dintr-o multitudine de forme, culori şi gusturi de bomboane gumate şi jeleuri făcute din gelatină, zahăr, arome şi coloranţi alimentari. Chiar dacă cei mai mulţi au tendinţa de a alege din variantele fructate, există chiar şi unele picante. Sunt ideale atunci când sunt utilizate pentru decorarea produselor de patiserie, torturilor şi prăjiturilor. Cum sunt atât de diverse, este de înţeles să existe o zi în care oamenii din întreaga lume să sărbătorească jeleurile.

Aromele de jeleuri care au cucerit lumea

Jeleurile sunt un tip de bomboane realizate în special din gelatină sau pectină, viu colorate, în formă de con trunchiat şi acoperite cu zahăr granulat. Sunt consumate cel mai adesea în sezonul rece. Cele mai populare arome de jeleuri sunt cele de cireşe, struguri, portocale, lămâie sau condimente - cuişoare, scorţişoară, mentă sau anason.   Se crede că Percy Trusdale a inventat acest tip de bomboane, în anul 1801.  Iniţial, erau aromate şi colorate cu ajutorul unor mirodenii. Se obţinea portocaliu din cuişoare, roşu  din scorţişoară, verde din mentă verde, violet din anason, negru din lemn dulce.

Info

Cea mai mare bomboană din jeleu realizată vreodată a avut nu mai puţin de 4,5 kg şi a fost creată de compania americană Branch’s Candy.

Cum au fost create jeleurile în formă de ursuleţ

Totul a început cu un muncitor german pe nume Hans Riegel care lucra într-o fabrică din Bonn, Germania. În anul 1920, a renunţat la slujba lui şi şi-a înfiinţat propria companie de dulciuri, făcând bomboane incolore, folosind un fierbător de cupru şi o placă de marmură în propria bucătărie. Soţia lui le livra cu bicicleta. Numele noii sale afaceri a fost o combinaţie a primelor două litere ale propriilor nume şi prenumele oraşului natal: Hans Riegel din Bonn sau Haribo.

Bomboanele s-au vândut destul de bine la târgurile locale, dar nu aşa cum spera Riegel. Apoi, după câţiva ani, a avut o idee genială: a produs o linie de delicatese moi, pe bază de gelatină, cu aromă de fructe, în formă de ursuleţi care dansau. Chiar dacă Riegel este numit de unii inventatorul bomboanelor gumate, de fapt el a îmbunătăţit o reţetă veche de secole. Gătirea fructelor cu zahăr a fost mult timp o modalitate de a le păstra peste iarnă şi de aici este posibil să fi apărut şi ideea jeleurilor.

Când Riegel le-a lasat pe piaţă, jeleurile lui au avut un succes fabulos mai ales în rândul copiilor din localitate. Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, viitoarea superputere a bomboanelor avea peste 400 de angajaţi producând în fiecare zi circa 10 tone de bomboane. Cu toate acestea, marca a fost afectată de război. Hans Riegel a murit în 1945, iar cei doi fii ai săi, Hans Jr. şi Paul, au fost luaţi prizonieri ai forţelor aliate. Când au fost eliberaţi cei doi, în compania înfiinţată de tatăl lor mai lucrau doar vreo 30 de angajaţi. Fiii au reconstruit imperiul tatălui şi, în termen de 5 ani, aveau 1 000 de muncitori angajaţi.

Cum să faci jeleuri de casă

Ţi se vor topi în gură, iar cei mici nu se vor mai sătura de aceste jeleuri de casă.

Ai nevoie de

6 foi de gelatină

1 cană apă rece

1 cană şi jumătate apă fierbinte

4 căni zahăr

¼ lingură esenţă de lămâie, portocală, mentă etc

colorant alimentar

Află modul de preparare accesând Click! Poftă bună!

FOTO: Shutterstoc