Cele mai “pupăcioase” popoare

Potrivit unei cercetări din 2015, dintre cele 146 de populaţii analizate, cele ale Orientului Mijlociu au fost percepute ca fiind cele mai pupăcioase, urmând imediat asiaticii (73%), apoi europenii (70%) şi nord-americanii (55%). 

Sărutul este… parţial sănătos 

Dacă săruţi timp de 1 minut, un beneficiu va fi acela că vei arde 26 de calorii. Practicat regulat, sărutul are un alt efect pozitiv. Potrivit unor oameni de ştiinţă, bărbaţii care şi-au sărutat soţiile în fiecare dimineaţă, înainte să plece la lucru, şi-au prelungit viaţa cu încă cinci ani comparativ cu partenerii care nu au făcut asta. 

Sărutul poate transmite microbi 

Sărutul poate ajuta la prevenirea cariilor datorită creşterii fluxului de salivă în cavitatea bucală, însă poate fi purtător de bacterii. De exemplu, un sărut pasional care durează mai mult de 10 secunde poate transfera până la 80 de milioane de microbi. 

Romantismul… se întoarce spre partea dreaptă 

Un studiu din 2016 a relevat faptul că partenerii romantici îşi întorc capul spre partea dreaptă - zona care este controlată de emisfera stângă a creierului. Cuplurile, în acest caz, asociază sărutul cu ideea de recompensă. De altfel, emisfera stângă este responsabilă cu limbajul, logica şi calcule matematice. 

Sărutul la animăluţe 

Ştiai că Bonobo, o specie de cimpanzeu, preferă tipul de sărut franţuzesc, folosindu-şi limba? Pentru alte specii de cimpanzei, sărurul nu este neapărat romantic, ci mai degrabă face parte dintr-o rutină. 

Cel mai lung sărut din lumea cinematografică 

Actriţele Necar Zadegan şi Traci Dinwiddie au bătut recordul de a se săruta 3 minute şi 23 de secunde în timpul filmărilor pentru Elena Undone, apărut în cinematografe în anul 2010. 

Cel mai lung sărut din lume 

Un cuplu tailandez, Ekkachai şi Laksana Tiranarat, a bătut recordul anterior în care alţi parteneri de cuplu s-au sărutat timp de 46 de ore, 24 de minute şi 9 secunde în anul 2011. Cei doi tailandezi îndrăgostiţi s-au sărutat timp de 58 de ore, 35 de minute şi 58 de secunde. Asta s-a întâmplat în 2013. 

Bărbaţii, mai tentaţi să sărute primii

În 2017, câţiva oameni de ştiinţă au chestionat 48 de cupluri căsătorite din Bangladesh, Asia de Sud. Rezultatele studiului au arătat că bărbaţii au fost de 15 ori mai tentaţi să sărute primii comparativ cu soţiile lor. 

Un sărut “prost” poate încheia o relaţie romantică 

Potrivit unei cercetări din 2009, un sărut nepotrivit, mai ales dacă cei doi parteneri sunt la începutul întâlnirilor, poate să nu mai ducă spre o eventuală relaţie romantică. Femeile acordă importanţă calităţii sărutului şi satisfacţiei şi, de astfel, nu pot începe o relaţie sexuală cu un partener care sărută rău. La polul opus, bărbaţii nu sunt deranjaţi să aibă o relaţie romantică, respectiv să întreţină un act sexual cu partenere care sărută “neplăcut”. 

În unele zone din lume, este ilegal să săruţi în anumite condiţii 

Da, ai citit bine. De exemplu, în Comitatul Eureka din Nevada, SUA, este ilegal ca un bărbat cu mustaţă să sărute femeile. În Comitatul Logan din statul Colorado, unui bărbat îi este interzis să-şi sărute partenera în timp ce doarme, iar într-o zonă din Connecticut, SUA, bărbaţilor nu le este permis să-şi sărute soţiile în ziua de duminică. 

Sărutul multicultural 

Primul sărut interrasial televizat s-a întâmplat într-un episod din filmul Star Trek (1966). Nichelle Nicholis (în rolul locotenentului Nyota Uhura) şi William Shatner (în rolul căpitanului James T. Kirk) s-au sărutat, iar ulterior mesajele pozitive de la fani nu au ezitat să apară. Inclusiv Martin Luther King i-a scris lui Nichelle că este eroina lui. 

FOTO Shutterstock.com