Ce nu ştiai despre vitamine şi în ce situaţii produc reacţii adverse, nu doar beneficii

1 shutterstock 1737812150 ok jpg jpeg

Un supliment zilnic cu multivitamine îţi poate da energie, îţi îmbunătăţeşte sănătatea, însă, dacă te simţi rău când iei vitamine, să ştii că sunt anumite situaţii când aportul lor face mai mult rău decât bine.

Pe lângă substanţele nutritive de care beneficiază corpul, vitaminele pot cauza tulburări gastrointestinale, dureri abdominale, greaţă, probleme digestive. Acestea sunt doar câteva dintre efectele adverse ale vitaminelor, enumerate de medicii internişti citaţi de Huff Post.

Sunt mulţi factori care pot altera starea de sănătate când iei vitamine. Descoperă cum să iei suplimentele, aşa încât să nu mai treci prin stare de rău.

Evită să le iei pe stomacul gol

Vitaminele care sunt mai acide – folaţii sau vitamina C – pot cauza senzaţie de vomă dacă sunt luate fără să mănânci ceva înainte.

Deşi există vitamine pe care trebuie nu să le consumi pe stomacul gol, vitaminele solubile în grăsime precum A, D, E sau K se absorb mai bine dacă mănânci ceva înainte. Specialiştii spun că este necesar să le iei după masă, nu cu gustări!

 

Cum iei suplimentele cu fier

Te simţi rău când iei vitamine care conţin mult fier, de exemplu. Suplimentele prenatale pot cauza greaţă, mai ales dacă le iei fără să mănânci.

Aici este vorba despre un paradox. Fierul se absoarbe mai bine pe stomacul gol, însă este dificil să îl iei fără să mănânci, întrucât cauzează senzaţii puternice de disconfort abdominal. Medicii recomandă să iei suplimentele cu fier cu alimente, întrucât, poţi renunţa dacă te simţi rău, adminstrandu-l pe stomacul gol.

Atenţie la interacţiunea cu alte medicamente!

Dacă vrei să ştii cum să iei optim suplimentele, fii atentă şi la interacţiunile cu alte medicamente!

Vitaminele interacţionează cu alte suplimente, dar şi cu alte tratamente medicamentoase. Este important să verifici eficienţa tratamentelor pe care le urmezi cu medicul tău. De exemplu, este posibil să nu-ţi priască să iei vitamine în perioada în care nivelul de estrogen este crescut.

Ce reacţii adverse apar în caz de exces

Este vital să discuţi orice tratament cu medicul care ţi-l prescrie. Unele vitaminte se completează reciproc, în timp ce altele pot interfera cu absorbţia altora.

De exemplu, vitamina C se absoarbe mai bine cu fier. Dacă iei fier cu calciu, însă, efectul este invers. Indiferent cât de inofensiv ţi se pare un tratament cu vitamine sau suplimente minerale, discută cu medicul, altfel rişti să te simţi rău când iei vitamine. Este posibil să nu ai nevoie deloc de suplimente pe lângă dieta ta şi atunci organismul va respinge surplusul. Este recomandat să îţi faci analize, pentru a determina eventualele carenţe nutritive.

@shutterstock



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg