Fructele şi legumele reprezintă elementele esenţiale dintr-o dietă sănătoasă. Aceste alimente oferă vitamine, minerale, fibre şi conferă saţietate fără prea multe calorii, grăsimi saturate sau sodiu. Ştim deja cât este de important ca înainte de consum să spălăm bine cu apă alimentele pentru a evita ingerarea pesticidelor, însă trebuie să fim atenţi şi la ceea ce facem înainte de a le spăla. Din păcate, mulţi oameni fac o greşeală majoră care le poate pune sănătatea în pericol. Care este această eroare?

Citeşte şi: Alimente interzise dacă ai colesterolul crescut. Limitează consumul lor şi ţine sănătatea sub control! 

Deşi ne dorim întotdeauna să ne bucurăm rapid de toate fructele şi legumele de pe piaţă, decojirea lor înainte de a le spăla nu este o decizie sănătoasă, arată Centrul pentru Control şi de Prevenire al Bolilor (CDC). Potrivit specialiştilor, când curăţăm o legumă sau un fruct care nu a fost spălat, putem transfera bacteriile din exteriorul alimentului direct pe pulpa care poate fi consumată sau pe lama cuţitului. 

Riscuri la care ne putem expune

Fructele şi legumele sunt sănătoase, însă chiar şi aceste alimente pot prezenta riscuri grave pentru sănătate dacă nu sunt preparate corespunzător sau sunt consumate nespălate. Specialiştii subliniază că decojirea fructelor şi a legumelor înainte de a le spăla poate creşte riscul de a consuma alimente care au fost contaminate cu bacterii. Potrivit CDC, în SUA, în fiecare an, aproximativ 420 de oameni mor din cauza bacteriei Salmonella, 100 de oameni din cauza infecţiei cu E.coli şi 260 de oameni din cauza bolii Listerioza, arată bestlifeonline.

Anumite tehnici de curăţare pot face mai mult rău