Ce să mănânci ca să ai pielea mai sănătoasă!

1 67928 original jpg jpeg

Crescând, ni s-a spus să mâncăm cât mai multe legume, dar acest lucru nu-l face toată lumea.

 În timp ce legumele verzi sunt un centrul de putere cu  proprietăţi sănătoase,în dieta noastră trebuie să includem şi pe cele colorate. Este la fel de important.

Alimentele colorate conţin în mod natural fitochimicale,care sunt responsabile de redarea culorii respectivului aliment. În plus,joacă un rol important în protejarea sănătăţii şi ţin la distanţă dezvoltarea bolilor cronice. În plus,încetineşte îmbătrânirea prematură,ajută vederea,protejează creierul şi stimulează sistemul imunitar.

Cu toate acestea,pentru mulţi dintre noi,culoarea bej este pilonul de bază în farfuriile noastre. Alimente cum sunt cerealele,pastele,orezul,produsele de patiserie,carnea de pui şi pâinea,deseori,domină mesele noastre. Aceste alimente,în special atunci când prelucrate sau albite,oferă niveluri mult mai scăzute şi mai puţin elemente nutritive decât avem nevoie pentru a ne menţine sănătoşi.Cercetările au arătat că dietele noastre trebuie să fie pe bază de legume,predominant,şi că trebuie să includem alimente vegetale la fiecare masă,este un obicei pe care ar trebui să-l îmbrăţişăm. Fiecare celulă din corpul nostru supravieţuieşte cu substanţele nutritive pe care le ia din alimente. Acestea sunt bogate în vitamine,minerale,fibre şi acei fitonutrienţi,care acţionează ca un scut de apărare a sănătăţii.Există 4 grupuri de culori care trebuie să se regăsească în fiecare masă a zilei. Acestea sunt roşu,verde,violet / albastru,portocaliu / galben. Încearcă să faci un mixt din acestea pe tot parcursul zilei.

Alege ceva roşu

Roşiile,zmeura,căpşunile,merele roşii,rubarba,struguri roşii,pepenele verde,ridichii,afinele,sfecla,guava,cireşele,rodie,grepfrut-ul sau ardeiul gras roşu.

Alimentele de culoare roşie sau roz sunt bogate în vitamina C. Multe dintre ele conţin licopen,un antioxidant puternic care ajută la protejarea împotriva dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Studiile spun că ceea ce mâncăm are un efect asupra sănătăţii.

Grăsimile sănătoase care se găsesc în uleiul de măsline sau cel de cocos sporesc absorbţia licopenului. În plus,fitochimicalele îmbunătăţesc sănătatea inimii,reduc riscul de a suferi un accident vascular cerebral,îmbunătăţesc funcţiile creierului şi previn infecţiile tractului urinar.  

Alege ceva verde

Există atât de multe verdeţuri,de la spanac,varză,rucola,salată verde,sparanghel,praz,avocado,castraveţi,dovlecei,

,ardei verde,fasole verde,mere verzi,kiwi,struguri verzi,varză de Bruxelles,mazăre şi ţelină,la plantele cum sunt menta,pătrunjelul,tarhonul,şi busuiocul,pe care nu trebuie să le ocolim.

Fireşte,alimentul verde conţine clorofilă,pigmentul care se găseşte în legumele de culoare verde închis şi alge,care le conferă culoarea. Beneficiile clorofilei asupra sănătăţii includ completarea cu celule roşii din sânge,care pot îmbunătăţi nivelul de energie,creşte fluxul de sânge şi oxigen şi îmbunătăţeşte digestia,iar studiile chiar au arătat că poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer.

Alimentele verzi sunt bogate în acid folic,vitamina K,potasiu,fier,calciu,şi beta-caroten şi conţin luteină,nutrienţi şi zeaxantină,care potrivit unor studii poate contribui la îmbunătăţirea sănătăţii ochilor şi reduce degenerescenta maculară legata de vârstă,care poate duce în cele din urmă la orbire.

Alege ceva albastru / violet

Afinele,murele,coacăzea neagră,prunele,prunele uscate,ceapa roşie,varza roşie,vinetele,sunt câteva dintre ele. Fructele roşii,legumele violet sau albastru închis sunt colorate de fitonutrienţi antociani.

Un studiu a arătat că afinele sunt unele dintre cele mai bogate în antioxidanţi,şi sunt cele care pot încetini creşterea celulelor de cancer de sân. Şi resveratrolul,găsit în principal în strugurii negri pot contribui la reducerea inflamaţiei în organism şi poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii.

Alege ceva galben / portocaliu

Dovleceii,caisele,pepenele galben,piersicile,cartofii dulci,papaia,morcovul,porumbul dulce,bananele,dovleacul,ardelul galben,napi,nectarine,dar şi condimente cum este

.  

Alimentele de culoare galben şi portocaliu sunt bogate în vitamina C. În plus,ele conţin adesea beta-caroten,care în organism se transformă în vitamina A,care ajută la îmbunătăţirea sănătăţii digestive,dar şi a vederii.

Unele fructe,cum sunt mango,piersică,ardei,nectarine,şi cele citrice conţin betacriptoxantină,care protejează sistemul respirator şi îmbunătăţesc creşterea oaselor,a vederii şi sistemul imunitar.

Credit foto:www.mindbodygreen.com