Nu-ţi protejezi urechiile de zgomot

 

Supra-expunerea la zgomotele puternice atât la muncă,cât şi în timpul activităţilor recreative poate avea efecte devastatoare. Sunetele,cum sunt cele produse de maşini,motoare,focuri de artificii,artilerie sau chiar muzica foarte tare pot deteriora firele de păr mici din urechi care servesc ca receptori de auz. Este recomandat să porţi dopuri de urechi pentru a te proteja împotriva zgomotelor,mai ales de cele care depăşesc 85 de decibeli. În cazul în care nu te poţi apăra de zarvă,sunetele se pot distorsiona,iar în cele din urmă,poate apărea tinitusul sau pierderea auzului indusă de zgomot.

 

Loviturile la cap,periculoase

 

Hematomul auricular sau „ureche conopidă“ este o deformare a urechii,care are loc după o lovitură foarte puternică la cap. În cazul în care această malformaţie nu este tratată la timp,există riscul blocării fluxului de sânge de la nivelul urechii.

 

Deteriorarea urechii din cauza piercingurilor

 

Studiile efectuate de cercetători americani arată că mulţi tineri cu urechile perforate au dezvoltat infecţii cauzate de bacteria Pseudomonas aeruginosa. Mai exact,doar cei cu piercing în zona cartilaginoasă a urechii au fost afectaţi.

 

Fără beţişoare de urechi!

 

Aproape 4% din cazurile în caretimpanuleste perforat apar din cauza folosirii beţişoarelor de urechi. Chiar dacă în unele cauzuri nu are loc ruptură de timpan,acest obicei de curăţare poate zgâria canalul urechii şi provoca sângerări sau infecţii. Pentru a curăţa urechile,este recomandat ştergerea cu un prosop umed.

 

Atenţie specială pentru urechi

 

În cazul în care auzul dispare vreodată subit la una sau la ambele urechi,nu aştepta ca problema să se rezolve de la sine. Urechile tale sunt delicate şi merită o atenţie specială şi îngrijire medicală imediată dacă este nevoie.

 

Nu apela la picăturile pentru urechi

 

Nu încerca să tratezi acasă,fără recomandarea medicului specialist,problemele urechii. Soluţiile aplicate după ureche pot duce la surditate permanentă.