Ce să ştii despre sterilet, una dintre cele mai folosite metode de contracepţie la românce

1 shutterstock 170039675 jpg jpeg

După prezervativ, pilule contraceptive şi metoda retragerii, steriletul reprezintă alegerea ideală pentru a preveni sarcinile nedorite. Femeile ajung să opteze pentru implantarea acestui dispozitiv intrauterin şi când partenerii de cuplu preferă să nu folosească prezervativ. Dacă intenţionezi să îţi montezi un sterilet, trebuie să ştii mai multe despre impactul pe care îl are asupra vieţii tale sexuale.

Este bine să ştii că, deşi eficienţa acestei metode de contracepţie este ridicată, de 99%, există şi riscuri, şi contraindicaţii privind utilizarea ei. Un sterilet funcţionează pentru o perioadă limitată de timp, între 5 şi 10 ani. Când dispozitivul nu mai este necesar sau au intervenit probleme privind poziţia sa, medicul trebuie să îl extragă din corp.

2 shutterstock 322534859 jpg jpeg

De dimensiune mică, având formă T, steriletul este inserat în zona uterului printr-o procedură simplă, care nu ar trebui să creeze disconfort. Totuşi, unele femei resimt durere atât la implantare, cât şi câteva ore mai târziu.

Ştiai că, anual, 1 la 100 de femei care poartă sterilet rămâne însărcinată? În cele mai multe cazuri, este vorba despre sarcină ectopică.

Bineînţeles, dacă se înregistrează această situaţie, este bine să fie îndepărtat dispozitivul intrauterin. Dacă nu se recurge la acest lucru, riscul ca pe lângă sarcină să apară şi infecţii este mare.

Când trebuie îndepărtat un sterilet

Steriletul poate fi eliminat în orice moment, dacă apare dorinţa de a concepe un copil. Trebuie să ştii că se poate întâmpla ca la prima ovulaţie după îndepărtarea steriletului să se instaleze sarcina.

Un medic recomandă extragerea steriletului dacă a crescut fluxul sangvin, s-a produs o infecţie pelvină, au apărut semne de endometrioză sau sunt indicii de cancer cervical. Şi în caz de menopauză, este mai bine ca steriletul să fie scos.

Dacă apar şi alte efecte adverse sau se produce un disconfort dificil de suportat, este obligatoriu ca dispozitivul să fie îndepărtat.

La ce să te aştepţi când se extrage steriletul

Îndepărtarea steriletului presupune o procedură simplă, de obicei, fără complicaţii. Pur şi simplu medicul prinde firele steriletului şi îl trage înspre afară. Femeia stă întinsă pe scaunul de examinare, iar medicul introduce un specul pentru a despărţi pereţii vaginali şi a localiza steriletul. Utilizând forcepsul, acesta extrage uşor dispozitivul şi apoi speculul din interiorul vaginului.

Este posibil să apară sângerări şi crampe în timpul sau după acest proces. Unii medici prescriu calmante pentru a reduce disconfortul.

Sexul după sterilet: ce se întâmplă după

Dacă după îndepărtarea steriletului s-a produs o infecţie, medicul va recomanda tratament antibiotic. Câtă vreme nu sunt complicaţii, te poţi gândi la reluarea activităţii sexuale, însă e bine să mai aştepţi câteva zile după îndepărtarea steriletului. Fertilitatea se poate manifesta rapidă imediat după îndepărtarea dispozitivului şi se poate produce o sarcină. Mai mult decât atât, lichidul seminal poate rezista în tractul sistemului reproductiv până la 5 zile după act sexual. Asta înseamnă că poţi rămâne însărcinată dacă nu foloseşti o metodă de contraceptive imediat după extragerea steriletului.

@shutterstock



Recente

Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg