Iată în continuare care sunt motivele pentru care a fost luată această decizie, de când intră în vigoare şi care vor fi excepţiile.

De când intră în vigoare această directivă?

Potrivit legilor şi modificărilor aduse de deputaţii din comisiile implicate în acest subiect, ţigările mentolate pot fi comercializate până la data de 19 mai 2020, urmând ca apoi să fie complet interzise.

Există excepţii?

Da. În momentul de faţă, interzicerea aromei de mentol în cadrul Uniunii Europene se aplică doar în cazul ţigărilor clasice, indiferent dacă mentolul se regăseşte într-o capsulă, în filtru, hârtie sau în amestecul de tutun. Din acest motiv, dispozitivele care nu ard tutunul, ci îl încălzesc, cum sunt şi dispozitivele IQOS, îşi pot păstra în continuare versiunile cu mentol. La fel şi ţigările electronice, plasturii şi gumele cu nicotină sau tutunul de mestecat.

Care au fost motivele pentru care s-a ajuns la această decizie?

Într-un raport numit „Banning Menthol in Tobacco Products”, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că unul dintre motivele pentru care vor fi interzise ţigările cu mentol este faptul că ele sunt preferate în special de minori. Medicii susţin că mentolul din ţigări au un efect uşor anestezic şi estompează gustul neplăcut al ţigărilor clasice. Astfel, copiii pot deveni fumători mult mai uşor. Un alt motiv menţionat este faptul că din cauza senzaţiei răcoritoare oferite de mentol, unele persoane cred că ţigările mentolate sunt mai sănătoase, ceea ce, desigur, nu este adevărat.

Astfel, fumătorii care preferau ţigările aromate vor fi nevoiţi să treacă la altfel de ţigări, ori chiar să se lase de acest obicei.

Sursa foto: Shutterstock