Ce schimbări fizice apar pe durata sarcinii şi cum să le faci faţă

Ce schimbări fizice apar pe durata sarcinii şi cum să le faci faţă jpeg

Corpul fiecărei femei este diferit, iar modul în care experimentează sarcina este şi el diferit. Un lucru îl au în comun toate femeile însărcinate: corpul lor se schimbă, iar nu toate schimbările sunt plăcute. Pe măsură ce organismul se adaptează la cerinţele sarcinii, viitoarea mamă se confruntă cu schimbări fizice vizibile şi invizibile, aşteptate şi surprinzătoare.

Aceste schimbări fizice sunt comune, însă acest lucru nu înseamnă că ele sunt obligatorii. Cel mai probabil, în perioada sarcinii te vei confrunta totuşi cu o parte dintre ele. Cu cât eşti mai informată, cu atât e mai uşor să le previi sau să le reduci impactul.

Ce schimbări fizice apar pe durata sarcinii 

Iată câteva dintre schimbările fizice prin care poţi trece pe perioada sarcinii şi cum să procedezi în fiecare caz:

Pielea

Vergeturile sunt problema de la nivelul pielii cu care se confruntă cel mai frecvent femeile însărcinate. Acestea apar când pielea este forţată să se întindă, fiind mai elastică decât ţesutul de colagen de sub ea. În timpul sarcinii, majoritatea femeilor se confruntă cu vergeturi pe abdomen şi fese. Acestea nu pot fi eliminate complet în toate cazurile, existând şi diferenţe genetice care au o influenţă în această privinţă.

Pe de o parte, e important să încerci să le previi, hidratându-ţi pielea, evitând să câştigi brusc în greutate şi având un stil de viaţă activ. Pe de altă parte, tratamentul poate include şedinţe de masaj anti-celulitic, şedinţe cu IPL şi exerciţiu fizic. Poţi afla mai multe din acest ghid despre prevenirea şi tratarea eficientă a vergeturilor.

De asemenea, în sarcină apar schimbări la nivelul tenului. Pielea poate dobândi un aspect radiant şi rozaliu, ca urmare a creşterii circulaţiei sângelui către piele. Un aspect mai puţin plăcut este însă afecţiunea cunoscută ca „masca de sarcină” sau melasma. Aceasta constă în apariţia de pete maronii pe faţă, ca urmare a creşterii nivelului de melanină din corp.

Dinţii şi gura

Pe timpul sarcinii, ai putea observa că gingiile îţi sângerează mai frecvent atunci când te speli pe dinţi. Problema e că, în acelaşi timp, imunitatea scade, aşa că e mai uşor să dezvolţi infecţii în cavitatea bucală, cum este gingivita. De aceea, în perioada sarcinii, nu ar trebui să eziţi să mergi la dentist, iar igiena dentară este chiar mai importantă decât de obicei. 

Sânii

Pe durata sarcinii, vor apărea schimbări la nivelul sânilor. Aceştia pot deveni mai sensibili şi mai plini, motiv pentru care unele femei consideră că este mai confortabil să doarmă cu un sutien de maternitate, potrivit Live Science. Areolele devin mai pronunţate şi mai închise la culoare. Nu în ultimul rând, în al treilea trimestru poate avea loc un fenomen numit colostru, o scurgere la nivelul sânilor, precursoare a laptelui.

Picioarele

Te poţi aştepta să te confrunţi cu picioare umflate şi pantofi care nu îţi mai vin. În timpul sarcinii, unele femei cresc cu un număr la mărimea de la încălţăminte. Pe de o parte, această schimbare are legătură cu aplatizarea tălpii piciorului şi cu nivelul mai mare de hormoni de creştere din corp. Pe de altă parte, poţi lua măsuri ca picioarele şi gleznele să fie mai puţin umflate, cum ar fi să stai mai puţin în picioare şi să bei mai multă apă.

Articulaţii şi ligamente

Ligamentele şi tendoanele din corp se întind pentru a-i face loc sarcinii, ceea ce poate duce la dureri şi disconfort. Zonele vulnerabile includ zona abdominală şi încheieturile mâinilor, unde unele femei se confruntă cu compresia nervilor şi simptome ale sindromului de tunel carpian. La începutul sarcinii, ai mai multe opţiuni în ceea ce priveşte administrarea medicamentelor pentru scăderea durerii, pe parcurs va trebui să discuţi cu medicul, care îţi va oferi indicaţii potrivite pentru situaţia ta.

Citeşte şi: Cafeaua în sarcină. Interzisă sau nu? Răspunsul medicilor

Alte schimbări fizice care pot fi întâmpinate pe timpul sarcinii pot include şi:

  • Creşterea temperaturii corporale;
  • Urinarea mai frecventă;
  • Crampe la nivelul picioarelor;
  • Arsuri şi balonare;
  • Constipaţie;
  • Dispnee.

Citeşte şi: Cauze importante ale pierderii de sarcină

Sursă foto: Shutterstock



Recente

mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg