Când vine vorba de serialele preferate, rar se întâmplă să ne mulţumim cu puţin! Deşi poate ne propunem să vizionăm un singur episod, în momentul în care acţiunea începe, ajungem să nu ne mai dezlipim de televizor sau de laptop. Deja suntem curioşi ce o să se întâmple cu personajul principal din serial şi renunţăm la orice activitate propusă în acea zi, pentru a urmări aventurile. Iată ce se întâmplă în corpul nostru când ne uităm la un serial preferat şi de ce o activitate atât de relaxantă poate crea dependenţă!

Creierul, vinovatul principal? 

Potrivit nbcnews, o activitate plăcută şi relaxantă, cum ar fi vizionatul serialelor duce la producerea dopaminei, substanţă produsă de creier, care provoacă în corpul nostru plăcere. Pofta de dopamina ne împinge să facem din ce în ce mai mult această activitate plăcută, lucru care ne determină să nu ne oprim ecranele: „Când faci o activitate plăcută, cum ar fi urmărirea excesivă a serialelor, creierul tău produce dopamină. Această substanţă chimică îi oferă corpului o recompensă naturală, de plăcere, iar creierul îşi doreşte constant să continue această activitate. Atunci când urmăreşti serialul tău preferat, corpul simte plăcere, iar tu experimentezi în acel moment o pseudo-dependenţă de spectacol‟, a spus Dr. Renee Carr, psiholog clinician.

Potrivit specialistului, în momentul în care vizionăm în mod excesiv un serial, se produce acelaşi efect ca în cazul altui tip de dependenţă: „Căile neuronale care cauzează dependenţă de substanţe interzie sau de sex sunt aceleaşi cu cele care produc dependenţa de observare excesivă. Corpul tău nu discriminează plăcerea! Ea poate veni din orice activitate, care produce în mod constant dopamină‟, a completat specialistul.