Se reduce efectul de amortizare al picioarelor

 

În mod normal,picioarele tale acţionează ca nişte adevărate amortizoare de şoc,temperând impactul asupra scheletului şi coloanei vertebrale,dat de mişcările de bruşte,de denivelările de teren,de suprafeţele dure pe care mergi. Când eşti pe tocuri,efectul de amortizare scade mult,şocurile fiind preluate de micile oase din vârful picioarelor. Fenomenul este adesea însoţit de dureri şi umflături locale.

 

 

Ce spun studiile

 

Cu cât tocul e mai mare,cu atât impactul e mai dăunător:un studiu arată că tocurile ascuţite de 10 centimetri crescu presiunea în vârful degetelor cu peste 30 %. În plus,tocurile îţi dau un mers sacadat,ceea ce în timp duce la uzura oaselorşi nervilor din zonă. Asta,lăsând la o parte băşicile şi monturile.

 

 

Se „îndoaie” încheieturile

 

Tocurile înalte forţează încheieturile să se îndoaie spre înainte,o mişcare în măsură să restricţioneze circulaţia sanguină la nivelul membrelor inferioare. Deci,dacă porţi frecvent tocuri înalte,vei prezenta risc mai mare de varice.

 

 

Călcâiul înţepeneşte

 

Mersul pe tocuri duce şi la rigidizări la nivelul tendoanelor călcâiului lui Ahile,ceea ce înseamnă contracţii prelungite şi dureroase la nivel muscular. În plus,mersul ţi se deformează,şi ai tendinţa să „cazi pe spate” când îţi dai jos pantofii cu tocuri – ba chiar să ai dificultăţi în a merge desculţă. Lucrurile se pot îmbunătăţi prin exerciţii de flexare a picioarelor,de mai multe ori pe zi,fără pantofi.

 

 

Genunchi stresaţi,şolduri împinse înainte

 

Genunchii,care abosorb în mod normal şocurile,sunt şi ei puşi la mare încercare când mergi frecvent pe tocuri. Cu timpul,te îmbolnăveşti de osteoartrită. Tot mersul pe tocuri te face să împingi şoldurile înainte şi să arcuieşti spatele,scoţând pieptul în evidenţă. Postura aceasta e foarte sexy,însă uzează musculatura şoldurilor şi tendoanele aferente.

 

 

Şira spinării dureroasă

 

Mersul pe tocuri îţi suprasolicită muşchii de la nivelul coloanei vertebralelombare,rezultatul fiind dureri intense de spate.