Ce se întâmplă în organismul nostru când vedem „stele verzi“

1 shutterstock 197402681 jpg jpeg

„Să vezi stele verzi“, expresia pe care o ştim cu toţii, nu este departe de adevăr, de fapt chiar are o bază reală. Acest termen folosit în popor indică unele afecţiuni care se pot dovedi destul de serioase.

Îţi aminteşti, probabil, scenele din desenele animate preferate în care un personaj se loveşte sau cade. Deodată, un roi de stele strălucitoare pluteşte în jurul capului său. Noţiunea de „a vedea stele“, verzi, galbene, albastre, strălucitoare, nu e întâlnită doar în desene animate, ci şi în viaţa reală atunci când experimentăm o tulburare de vedere sau o traumă fizică.

Când o sursă de lumină intră în ochiul uman prin intermediul corneei, aceasta este apoi filtrată prin celulele retinei, care trimit semnale către creierul nostru. Creierul transformă aceste semnale în imaginile pe care le vedem. Când vedem sclipiri bruşte de lumină sau „stele“, este rezultatul unei interferenţe în acest proces, de obicei în creier sau în retină.

De obicei, aceste tulburări sunt un simptom important al migrenei oculare. Creierul creează o iluzie vizuală a unor culori strălucitoare. Migrena poate afecta unul sau ambii ochi şi poate afecta vederea în feluri diferite: unii oameni văd lumini strălucitoare, puternice ca nişte flashuri, alţii văd stele de diferite culori, alţii doar pete oarbe.  

Alte simptome frecvente ale migrenelor sunt ameţeli, greaţă sau o senzaţie dureroasă, pulsatorie, în cap.

În afară de migrene, o altă cauză a acestor flashuri este o lovitură destul de puternică la cap. Când experimentăm un impact brusc, creierul, deşi protejat de un strat protector de lichid, poate veni în contact direct cu pereţii cutiei craniene. În cazul în care lobul occipital, zona creierului responsabilă de vedere, este cea care suferă impactul, acest lucru poate conduce din nou la apariţia „stelelor“.

În cazuri mai severe, aceste flashuri pot apărea atunci când există leziuni provocate retinei, în special desprinderea de retină. Din fericire, această afecţiune poate fi remediată astăzi chirurgical.

FOTO Shutterstock