Ce semne poţi observa dacă ai carenţă de acizi graşi esenţiali Omega 3

1 shutterstock 1335878222 jpg jpeg

Până în prezent, puţine studii au investigat, în mod specific, semnele şi simptomele deficitului de Omega 3. Momentan, nu există niciun test standard pentru a diagnostica deficienţa de Omega 3, însă se pot analiza nivelurile de Omega 3 din sânge.

Acizii graşi Omega 3 sunt un tip de acid gras polinesaturat. Fac parte din categoria acizilor graşi esenţiali, pe care organismul nu-i poate produce. De aceea, îi putem procura din alimente sau suplimente. De altfel, sunt o componentă importantă a membranelor celulare. Consumul de Omega 3 aduce mai multe beneficii sănătăţii, de la întărirea sistemului imunitar la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, întărirea sistemului nervos, menţinerea sistemului osos, diversificarea florei intestinale ş.a. În copilărie, joacă un rol important în creşterea şi dezvoltarea celor mici. Cele mai importante tipuri de acizi graşi Omega 3, vitali pentru sănătate, sunt acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul alfa-linoleic (ALA) şi acidul docosahexaenoic (DHA). 

Până în prezent, puţine studii au investigat, în mod specific, semnele şi simptomele deficitului de Omega 3. Momentan, nu există niciun test standard pentru a diagnostica deficienţa de Omega 3, însă se pot analiza nivelurile de Omega 3 din sânge. 

Simptome ale deficitului de Omega 3 

Iritaţie şi uscăciune a pielii 

Conform Healthline.com, roşeaţa sau uscăciunea pielii, acneea avansată pot indica un deficit de acizi graşi esenţiali Omega 3. Acest tip de grăsimi îmbunătăţeşte integritatea barierelor pielii, protejând împotriva factorilor iritanţi ce duc, ulterior, la uscăciune şi iritaţie. Cu alte cuvinte, grăsimile Omega 3 sunt importante pentru menţinerea sănătăţii pielii.  

Depresie 

Multe persoane cu depresie au un nivel scăzut de Omega 3, iar studiile au arătat că administrarea suplimentelor de Omega 3 au ajutat la îmbunătăţirea simptomelor. Grăsimile Omega 3 sunt importante pentru funcţia creierului. 

Senzaţie de ochi uscaţi 

Grăsimile Omega 3 joacă un rol important în sănătatea oculară şi pot ajuta la reducerea senzaţiei de uscăciune. În urma unui studiu la care au luat parte 64 de participanţi cărora li s-au prescris atât suplimente de Omega 3, cât şi placebo, rezultatele au arătat că, după 30 de zile, simptomele ochilor uscaţi s-au ameliorat şi s-a observat o producţie mai mare de lacrimi. 

Durere şi rigiditate articulară 

Unele studii au descoperit că administrarea suplimentelor de Omega 3 au ajutat la reducerea durerilor articulare şi la creşterea rezistenţei articulaţiilor. De altfel, rigiditatea articulară se referă la limitarea capacităţii de mobilizare a articulaţiilor. 

Probleme ale părului 

Grăsimile Omega 3 ajută la menţinerea densităţii, texturii şi rezistenţei părului. În caz contrar, câteva indicii ale deficitului de Omega 3 pot fi pierderea crescută a firelor de păr, subţierea şi uscăciunea lor. 

Cum se poate depista deficitul de Omega 3 

Nu există un test standard pentru a diagnostica o carenţă de Omega 3. Cu toate acestea, există modalităţi de a analiza nivelul de Omega 3, dacă este necesar, în urma unei probe de sânge. Nivelul de acizi graşi Omega 3 din sânge poate varia semnificativ în funcţie de ce şi când ai mâncat ultima dată. 

Cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali Omega 3 

Poţi introduce în dietă peşte gras şi fructe de mare (somon, macrou, ton, sardine etc.), nuci şi seminţe, uleiuri vegetale, lactate, băuturi din soia fortificate. 

Cere sfatul medicului tău în privinţa administrării de suplimente. 

FOTO Shutterstock.com