Ce spune preferinţa pentru mâncarea picantă despre personalitatea ta

1 shutterstock 80358658 jpg jpeg

Dacă vrei să slăbeşti, este o idee bună să-ţi începi ziua cu o porţie de mâncare condimentată, pentru că alimentele picante accelerează metabolismul şi grăbesc arderile. Mai ales dacă adori ierburile aromatice în meniu şi încerci să nu ratezi nicio masă fără să adaugi ardei iute, ghimbir, hrean sau alte condimente care dau gust picant mâncării. Ştiai însă că preferinţa pentru alimente picante poate oferi detalii despre felul tău de a fi?

Un studiu efectuat de experţii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, privind ingestia de ardei iuţi, s-a axat, pe de-o parte, şi asupra persoanelor cu tendinţa de a devora mâncarea condimentată şi picantă. În ceea ce priveşte personalitatea, participanţii care preferă alimentele iuţi au demonstrat că sunt mai înclinaţi spre activităţi în care sunt nevoiţi să îşi asume riscuri, cum ar fi paraşutismul, cursele de maşini, scufundările în locuri periculoase.

Logica din spatele conexiunii

Cum s-a ajuns la această concluzie? Analiza raţională a experţilor a condus, practic, la evaluarea riscurilor. Pentru a participa la astfel de activităţi, o persoană trebuie să evalueze riscurile implicate, să cântărească opţiunile şi apoi să-şi înfrunte temerile. În acest caz, senzaţia de gură care ia foc stimulează frica generală, iar la final, când trece "pericolul", apare senzaţia de satisfacţie, recompensa care te face să vrei din nou să simţi frica. Capsaicina este iritantul care face ardeii iute atât de picanţi şi nu este un compus chimic pentru papilele gustative. Însă este o substanţă care declanşează receptorii de durere.

 

Plăcerea de a consuma ardei iuţi, masochism benign?

Paul Rozin, unul dintre autorii principali ai studiului, sugerează că preferinţa pentru alimentele picante este, în esenţă, o formă de masochism benign. Ca multe alte activităţi de asumare a riscurilor, consumul unui ardei iute este negativ, dar numai într-o anumită măsură. Ardeii iuţi stimulează un sistem de „avertizare” senzorială înnăscut, care nu este dăunător.„Mâncarea cu ardei iute, alpinismul, băile extrem de fierbinţi şi multe alte activităţi pot fi considerate metode de căutare a fricii sau a recompensei de după asumarea riscurilor”, spune Rozin.

@shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg