Sistemul Medical MedLife îşi propune identificarea prezenţei şi urmărirea activităţii celulelor T la pacienţi infectaţi anterior cu virusul SARS-CoV-2 şi la pacienţi vaccinaţi împotriva COVID-19, în raport cu prezenţa sau absenţa anticorpilor specifici COVID-19. Demersul se va desfăşura în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara şi are ca obiectiv analizarea unui eşantion de 700 de persoane.

„În acest moment nu avem date clare cu privire la răspunsul imun pe termen lung împotriva COVID-19. Nu ştim dacă protecţia faţă de SARS-CoV-2 este dată doar de acei anticorpi care apar în urma infecţiei şi a vaccinării sau avem nevoie şi de celulele T, care recunosc proteinele virale şi omoară celulele infectate. Există câteva studiile internaţionale care ne indică faptul că imunitatea celulară persistă perioade mai lungi de timp, chiar şi după ce anticorpii dispar, însă obiectivul nostru este să facem o radiografie a situaţiei din România, să analizăm date provenite de la pacienţi din România şi să oferim informaţii relevante pentru ţara noastră. Acest studiu randomizat pe T-cells vine în completarea celorlalte demersuri de cercetare desfăşurate de MedLife în ultima perioadă, care urmăresc nivelul de imunitate dobândită natural sau în urma vaccinării împotriva COVID-19‟, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.

Ce sunt celulele T?

Pentru a înţelege de ce nu doar prezenţa anticorpilor este importantă atunci când vine vorba de răspunsul imun la COVID-19, biologul Dumitru Jardan, coordonatorul studiului derulat de MedLife, explică ce sunt celulele T, cum funcţionează acestea şi ce reprezintă imunitatea celulară:

„Celulele sau limfocitele T fac parte din familia leucocitelor (globulele albe din sânge), acestea având un rol central în declanşarea răspunsului imun la o infecţie virală. Atunci când un virus pătrunde într-o celulă, pe suprafaţa celulelor infectate încep să fie prezentate fragmente din proteinele virale. Astfel, celulele T sunt alertate şi se activează, după care încep să distrugă celulele infectate din organism.

În ceea ce priveşte răspunsul limfocitelor T în raport cu infecţia COVID-19, în acest moment nu este clar dacă nivelul anticorpilor se corelează cu nivelul de răspuns al celulelor T şi nici nu ştim care răspuns este mai important pentru a ne proteja de boală – anticorpii sau celulele T. Faptul că o persoană are anticorpi este, cu siguranţă, un lucru bun. Întrebarea este: sunt suficienţi doar anticorpii pentru a oferi protecţie în faţa virusului? sau după dispariţia anticorpilor, celulele T pot să ofere protecţie? Obiectivul nostru este să încercăm să răspundem la unele din aceste întrebări, analizând date provenite de la subiecţi din România şi să obţinem informaţii relevante pentru ţara noastră cu privire la răspunsul imun celular‟, a declarat Dumitru Jardan.

Cele patru categorii de persoane vizate