Acolo unde ţipătul pescăruşilor se suprapune peste cel al pelicanilor şi peste sunetul valurilor, acolo unde un mal este udat de apele sărate ale mării, iar celălalt de apele dulci ale Dunării, acolo este un petic de rai pe care omul l-a descoperit relativ târziu, în 1736, şi pe care şi l-a însuşit mai întâi ca popas pentru bărcile pescăreşti şi, de-abia în urmă cu două decenii, ca destinaţie turistică. Şi, pentru că este o adevărată „poartă‟ spre două frumuseţi veritabile ale naturii, îşi poartă firesc numele de Gura Portiţei.

Unică în Europa, această limbă de pământ ce delimitează două lumi de apă, atrage anual mii de turişti vrăjiţi de frumuseţea plajei, de sălbăticia arealului deltaic şi de bucatele pescăreşti.

Iniţial, denumirea era legată de comunicarea dintre lacul Goloviţa şi Marea Neagră, închisă în anii ’70, care a transformat Goloviţa într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim (liber), iar la sud cu lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze.

Cum ajungi?

Situată între Marea Neagră şi limanul Goloviţa, din Delta Dunării, ca parte a comunei Jurilovca, Gura Portiţei e accesibilă ca orice destinaţie din Deltă, pe apă. Practic, din drumul european E87 ce leagă Constanţa de Tulcea, trebuie să faci la dreapta în comuna Baia, spre Jurilovca, unde trebuie să cauţi locul de îmbarcare fie pe vaporaş (1h 30 min., 25 lei/pers., cu orele de plecare 9.00, 14.00 şi 18.00), fie pe barca rapidă (20 min., 200 de lei). Cu autovehicule speciale se poate ajunge şi pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanţa, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea. De reţinut că programările pentru plecarea cu vaporaşul înapoi spre Jurilovca se fac cu ore ore înainte de îmbarcare (ore de plecare 12.00, 16.00 şi 20.00).

Parte a Rezervaţiei biosferei Delta Dunării

Gura Portiţei este una dintre cele mai retrase şi liniştite destinaţii turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea aglomerată în ultimii ani. Având aspectul rustic al unui sat lipovenesc, pictat în alb şi albastru şi înveselit cu flori, acest loc este perfect pentru cei care caută relaxarea în natură, aproape de flora şi fauna specifică Deltei Dunării, dar şi de plaja cu scoici a Mării Negre.

Opţiuni de cazare

vizita în zonă cetăţile Histria şi Enisala (a cărei siluetă chiar se distinge mai la nord, pe drumul dintre Jurilovca şi Babadag).