Ceaiul negru te binedispune

În fiecare dimineaţă, înlocuieşte cafeaua cu o ceaşcă sau două de ceai negru de calitate. Acesta este recunoscut pentru protecţia pe care o oferă inimii şi vaselor de sânge. Obţinut din planta Camellia Sinesis, ceaiul negru îţi dă o stare de bine. Conţine suficientă cafeină cât să stimuleze gândirea şi vigilenţa, creşte puterea de concentrare şi îmbunătăţeşte memoria. Ceaiul negru stimulează arderile la nivel celular, prin urmare ajută în curele de sblăbire.

*Pentru infuzie, foloseşte o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Lasă vasul acoperit 3-5 minute.

 

Ceaiul de Hibiscus, sursă de vitamină C

Hibiscus (Hibiscus sabdariffa) este o plantă bogată în vitamina C. Conţine bioflavonoizi, care previn creşterea concentraţiei de colesterol rău LDL, vinovat de blocarea arterelor. Reduce cantitatea de trigliceride şi colesterolul total, scade glicemia.

*Prepară o infuzie de 2 linguri de plantă în 750 ml apă. Lasă la infuzat 10 minute. Planta nu este recomandată femeilor gravide şi celor care alăptează.

 

Ceaiul verde îţi dă energie

Ceaiul verde e bogat în antioxidanţi. Vitamina C şi cafeina din compoziţia lui îţi dau energia de care ai nevoie la începutul zilei. În cazul în care vrei să slăbeşti, trebuie să ştii că favorizează şi arderea caloriilor, reducând nivelul de zahăr din sânge. Ceaiul verde oferă şi vitamina E, care încetineşte procesul de îmbătrânire.

*Temperatura şi timpul de infuzare influenţează conţinutul în antioxidanţi al ceaiului. Ceaiul verde se obţine dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Nu se foloseşte apă clocotită, ci un lichid care nu a atins punctul de fierbere (cu temperatură de 80 ̊C). Timpul ideal de infuzare e de 2 minute.

 

Ceaiul de mentă, efect revigorant

Aroma proaspătă a ceaiului de mentă revigorează şi îţi dă startul încă de dimineaţă. Lichidul aromat relaxează mintea şi întreg corpul, ajutând la diminuarea durerilor de cap cauzate de stres. Întăreşte imunitatea datorită antioxidanţilor şi vitaminelor din componenţa sa. Alungă durerile de stomac, calmează spasmele intestinale şi fortifică sistemul nervos.

*Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă fierbinte.

 

Ceaiul Rooibos, tonus fără cafeină

Numit şi ceai roşu, are efect energizant, fără să conţină însă cafeină. Din frunzele uşor fermentate ale arbustului originar din Africa de Sud se prepară un ceai de culoare roşiatică. Planta conţine substanţe cu rol antioxidant, în special polifenoli. Acţiunea acestora echivalează cu consumul a 22 de fructe şi legume, printre care citrice, broccoli şi morcovi.

*Foloseşte o linguriţă de ceai la o cană cu apă fierbinte.