Ce trebuie să faci înainte de a fi însărcinată

1 74193 original jpg jpeg

Dacă îţi doreşti să devii mămică, atunci este bine să ţii cont de câteva lucruri, înainte de a rămâne însărcinată. Astfel, vei preveni eventualele complicaţii care pot apărea în timpul sarcinii.

Medicul ginecolog Bogdan Mureşan,din cadrul Clinicii Obstetrică-Ginecologie II "Dominic Stanca'' (Cluj-Napoca),ne spune care sunt principalele lucruri pe care este indicat să le ai în vedere înaintea concepţiei.

1f60d7db115a63b1f5e7c47bed1563d3 jpg jpeg

Mergi la control cu 3 luni înainte

„Perioada optimă în care viitoarele mămici  vor pregăti “terenul favorabil’’,pentru o sarcină planificată,este de 3 luni de zile”,subliniază Dr. Mureşan. În acest interval de timp,se recomadă efectuarea unei vizite la medicul obstetrician,care va efectua un examen Babeş-Papanicolau,o ecografie pelvi-abominală pentru investigarea unor eventuale afectiuni şi examenul de secreţie pentru o eventuală infecţie.

Efectuarea unui set de analize

Medicul de familie îţi va evalua starea de sănătate şi îţi va recomanda efectuarea unui set de analize pentru detectarea unor eventuale boli de sânge (HIV,Hepatita B,C),anemiei sau a altor probleme de sănătate.

„Dacă mama nu e imunizată,vaccinurile împotriva rujeolei şi a rubeolei se vor face înainte de a rămâne însărcinată,deoarece odată contactate în sarcină,au caracter malformativ asupra fătului”,afirmă medicul.

În cazul în care printre rudele tale există sau au existat diverse boli care se repetă din generaţie în generaţie sau există suspiciunea de apariţie a unei boli genetice la viitorul copil,se vor efectua,după caz,anumite teste  genetice de către medicul specialist.

Administrarea acidului folic,extrem de importantă

Importanţa acidului folic stă in faptul că ajută la prevenirea apariţiei defectelor de tub neural (Spina Bifida,Anencefalie) la făt sau a defectelor cardiace congenitale şi ale altor anomalii de tract urinar. La adult,are rol major în procesul de formarea a globulelor roşii,prevenind astfel anemia.

Administrarea acidului folic se începe (de prefereat) cu trei luni înaintea perioadei de concepţie,doza fiind de 0,4 mg /zi (preconceptual),urmând să crească la 0,6 mg/zi pe parcursul primului trimestru de sarcină. Alături de acidul folic,se recomandă suplimentarea dietei cu fier,iod,toate acestea regăsindu-de in complexe de multivitamine.

Surse importante de acid folic (vitamina B9) sunt:citricele,mazărea şi legumele cu frunze verzi (salată,spanac,lăptuci).

Renunţă la tutun şi alcool!

Consumul de alcool şi,în special,de tutun,trebuie întrerupt înainte de a rămâne însărcinată,întrucât au o serie de efecte negative asupra fătului. Astfel,consumul de alcool în perioada apropiată concepţiei,expune fătul la riscul apariţiei retardului mental,sindromului alcoolismului fetal şi a unei greutăţi mici la naştere. S-a dovedit că fumatul în timpul sarcinii se află în strânsă legătură cu greutatea mică a copiilor la naştere (<2.5kg),favorizând naşterea prematură.

Acordă importanţă alimentaţiei!

Odată cu începerea perioadei de preconcepţie,se recomandă schimbarea alimentaţiei anterioare,cu una sănătoasă,bogată in nutrienţii necesari fătului in dezvoltare. „Este indicat ca viitoarea mămică să evite alimentele semipreparate,din comerţ,cele care sunt bogate în grăsimi,care conţin conservanţi şi coloranţi artificiali,în măsura în care este posibil. Pe de altă parte,se recomandă consumul de fructe,legume,alimentele naturale,bogate în  proteine,fier,calciu,vitamina C şi fibre”,declară Dr. Mureşan.

De evitat:antibioticele si antiinflamatoare nesteroidiene

Tratamentul cu antibiotice sau antiinflamatoare nesteroidiene trebuie întrerupt înainte de perioada concepţiei,din cauza riscului teratogen (de producere a malformaţiilor) şi a  complicaţiilor. Există antibiotice permise in sarcină,care nu trec bariera placentară,însă acestea sunt prescrise de către medic în funcţie de patologia pacientei. În ceea ce priveşte antiinflamatoarele nesteroidiene,acestea sunt suspectate în apariţia avorturilor spontane din primul trimestru de sarcină.