Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate, Princeton şi Universitatea din California au expus diferite materiale la virus în laborator. Astfel, au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil. De asemenea, virusul a rămas activ şi în aerosoli - ataşat de particule care rămân în aer până la trei ore, potrivit digi24.ro.

De asemenea, oamenii de ştiinţă avertizează că testele efectuate în laborator ar putea să nu reflecte în mod exact cât timp poate rezista virusul pe suprafeţe în exterior. Dar este o parte critică a înţelegerii virusului - şi a modului de prevenire a răspândirii bolii.

Coronavirus în România. Ce produse trebuie să ai în casă în carantina la domiciliu

Acest lucru se datorează faptului că dinamica de transmitere este dificil de studiat în mijlocul unei epidemii.

În spitale şi alte spaţii publice, oamenii fac tot posibilul să se dezinfecteze, ceea ce face dificilă studierea modului în care se comportă microbii. De asemenea, deşi cercetătorii au testat cât de mult poate supravieţui virusul în aerosoli suspendaţi în aer, nu au testat aerul din jurul persoanelor infectate.

Cercetătorii americani vor acum să afle modul în care condiţiile de mediu, cum ar fi temperatura şi umiditatea, afectează capacitatea virusului de a rezista pe diverse suprafeţe.

Pe lângă o mai bună înţelegere a transmiterii în lumea reală, ei vor să ştie, de asemenea, dacă răspândirea poate încetini în timpul verii calde, aşa cum se întâmplă în cazul gripei.


Numărul persoanelor infectate a ajuns la 217 în România

Numărul persoanelor confirmate pozitiv cu coronavirus în România a crescut la 217.

Cum îţi prepari acasă dezinfectat pentru mâini. Reţeta recomandată de specialişti

Dintre cei 217 de cetăţeni care au contactat virusul, 19 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

De la ultima informare, au fost confirmate 33 de cazuri noi, după cum urmează: 26 în Bucureşti, 5 în Braşov şi câte unul în Constanţa şi Prahova.