Pentru ca muşchii oculari să nu se suprasolicite, este foarte important ca lentilele să fie curate şi fără zgârieturi atunci când porţi ochelarii. Un ochelar bun şi curat înseamnă vedere optimă. În plus, ochelarul curat ajută la asigurarea unei vederi de calitate maximă, precum şi la prelungirea duratei lor de viaţă. Pentru că aproape toate lentilele sunt făcute din materiale delicate, este esenţial să fii foarte atentă cu ele.

De ce să-mi curăţ ochelarii?

Aceasta este prima întrebare pe care ar trebui să i-o adresezi medicului. În magazine găseşti numeroase produse de curăţat cu pulverizare lichidă, pe care le poţi ţine în geantă sau lăsa pe biroul de acasă ori de la muncă. Însă, cea mai bună opţiune este să speli lentilele cu apă şi săpun neutru, de preferat unul lichid. Paşii pe care trebuie să-i urmezi în curăţarea corectă a ochelarului sunt:

Pe stradă

Dacă eşti pe stradă şi nu poţi ajunge la o baie pentru a-i curăţa, foloseşte o cârpă de şters ochelarii. Ea îţi este dată odată cu tocul de ochelari şi de acea este bine să o porţi întotdeauna la tine. Atunci când ştergi lentilele, şterge şi rama ochelarului, în special braţele.

Când este cald

Dacă afară este foarte cald şi ai transpirat, lentilele au tendinţa de a se murdări. Şterge-i de fiecare dată când vezi că lentile este pătată. Acum se găsesc şerveţele umede, speciale pentru ochelari, care pot fi folosite în astfel de situaţii.

Când te îmbraci

Când îţi iei ochelarul de la ochi necorespunzător, rişti să agăţi braţul ramei sau să-i scapi pe jos. Pentru a evita neplăcerile, foloseşte întotdeauna ambele mâini pentru a lua şi pune ochelarul. Dacă o faci cu o singură mână, pui presiune pe celălalt braţ al ramei, care îşi poate modifica forma sau se rupe.

Alte sfaturi de care trebuie să ţii cont când porţi ochelari:

-    Nu aşeza niciodată ochelarul cu lentilele în jos:

-    Nu-i lăsa în căldură, pe bordul maşinii, de exemplu;

-    Nu şterge lentilele cu hainele, în special denim sau lână;

-    La fiecare câteva luni, este bine să mergi la un centrul optic pentru curăţarea lentilelor;

-    Dacă rama te strânge sau îţi este largă, mergi la medicul oftalmolog pentru a-i fixa.


Credit foto: www.walldevil.com