Ce trebuie să ştii despre ecografiile morfofetale

1 79765 original jpg jpeg

Ecografia morfofetală este recomandată în fiecare dintre cele trei trimestre de sarcină, fiecare având un rol foarte important atât pentru evoluţia sarcinii, cât şi pentru a evalua dezvoltarea fătului.

Sarcina, una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unei femei vine la pachet şi cu o mare îngrijorare şi anume buna dezvoltare a bebeluşului încă din etapa intrauterină.

Despre acestea am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ecografiile sunt, în primul rând, metode simple de a explora corpul uman. Nu sunt iradiante, utilizează ultrasunete şi nu sunt dureroase sau cu efecte nocive asupra fătului, deci nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare pentru viitoare mămică, a punctat dr. Vythoulkas.

O bună monitorizare a sarcinii presupune efectuarea a trei ecografii de morfologie, principalul scop al acestora fiind de a aprecia starea de sănătate a fătului, dar şi monitorizarea acestuia pe durata întregii sarcini.

Morfologia de trimestrul I (11 - 14 de săptămâni)

Este perioada în care fătul este suficient dezvoltat, astfel încât medicul de specialitate să poate face o analiză detaliată a anatomiei acestuia şi, foarte important, poate depista existenţa unei malformaţii grave (cum ar fi lipsa unui membru sau a unei părţi din acesta, lipsa calotei craniene ), a unei afecţiuni genetice (precum sindromul Down, una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni).

De asemenea, se poate identifica existenţa unei sarcini multiple şi se poate estima vârsta gestaţională. În această perioadă de sarcină, se poate evalua riscul de a dezvolta complicaţii ale sarcinii precum preeclampsia, restricţia de creştere intrauterină ori riscul de naştere prematură.

Află totul despre ecografiile morfofetale pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: today.com.