Este ideal ca orice femeie care doreşte să rămână însărcinată să vorbească înainte cu doctorul despre protecţia prin vaccinare. Medicii spun că perioada optimă pentru imunizarea prin vaccinare este cu aproximativ trei luni înainte de concepere.

Imunizarea este o metodă eficientă de combatere a bolilor infecţioase. În timpul sarcinii,însă,administrarea vaccinurilor trebuie să fie făcută cu mare atenţie,pentru a nu pune în pericol viaţa mamei şi a fătului. Pentru femeia sănătoasă,care nu are probleme cu sarcina,dar îşi doreşte să prevină eventualele îmbolnăviri,sfatul ginecologilor este să evite vaccinarea,pentru a nu intra în contact cu reacţiile adverse care pot evolua în urma imunizării. Este bine de ştiut că unele vaccinuri pot creşte riscul de avort spontan.   

Vaccinurile vii-atenuate,neindicate 

Există trei tipuri de vaccinuri:cele care conţin organisme vii atenuate,cele cu organisme inactivate (omorâte) şi cele care conţin toxine (proteine tratate sau extrase chimic). Ca regulă generală,în sarcină nu se recomandă vaccinurile vii-atenuate. Înainte de a indica vaccinarea,medicul pune în balanţă siguranţa mamei şi a copilului şi siguranţa efectuării unui vaccin. Se recurge la imunizare dacă gravida lucrează într-un mediu cu risc mare de infectare sau dacă suferă de afecţiuni precum diabetul zaharat. 

Vaccinul antigripal poate fi făcut în sarcină

Sezonul gripei este foarte aproape şi orice gravidă vrea să se ferească de această îmbolnăvire. Poţi opta pentru vaccinul antigripal,nu înainte de a primi acordul medicului. Dacă ştii că eşti predispusă la îmbolnăvire,indicat este să te vaccinezi,atlfel rişti o serie de complicaţii dacă te îmbolnăveşti,spre exemplu poţi face pneumonie. Acest vaccin poate fi administrat în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină.

Citeşte restul articolului pe clicksanatate.ro.