„Pe aripile vântului“ este una dintre cele mai cunoscute pelicule din toate timpurile, iubită de generaţii întregi. Lansat în 1939, lungmetrajul regizat de Victor Fleming, cu Vivien Leigh şi Clark Gable în rolurile principale, prezintă o poveste despre dragoste din timpul Războiului de Secesiune (1861-1865), purtat între Nord şi Sud. Statele din nordul Americii doreau abolirea sclaviei, cele din Sud păstrarea ei.  

Pelicula prezintă o versiune romantică a Sudului şi o viziune tolerantă în ceeea ce priveşte sclavia. Filmul a câştigat 8 premii Oscar şi a adunat, de-a lungul timpului, peste 3 miliarde de dolari din bilete şi drepturi de difuzare. 

„Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană", a declarat un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.

Platforma intenţionează să reia difuzarea filmul online, dar numai după o prezentare contextualizată care să aşeze acţiunea filmului în contextul epocii respective.

FOTO Shutterstock