Ceaiuri contraindicate în sarcină. Listă cu infuziile de evitat

1 68940 original jpg jpeg

Te-ai obişnuit să-ţi începi ziua cu o cană de ceai? În timpul celor 9 luni de sarcină, ai grijă ce fel de infuzii de plante consumi, pentru că unele dintre ele îţi pot face mai mult rău decât bine. Iti aratam in acest articol care sunt acele ceaiuri contraindicate în sarcină.

Se ştie că plantele sunt benefice pentru sănătate şi de cele mai multe ori pot să-ţi redea starea de bine atunci când te doare capul,te simţi epuizată sau ai răcit. În sarcină,însă,unele ceaiuri sunt interzise tocmai pentru că au efecte puternice asupra organismului şi unele dintre ele pot afecta atât gravida,cât şi bebeluşul.

Ceaiuri contraindicate în sarcină - Lista infuziilor interzise

Unele ceaiuri pot fi chiar periculoase deoarece pot provoca contracţii uterine,sângerări sau chiar malformaţii ale fătului.

Ceaiuri contraindicate în sarcină - Ceaiul din...

... frunze de zmeur,salvie,cimbru şi leuşteanse recomandă doar în timpul travaliului sau în ultimile patru săptămâni de sarcină pentru că declanşează contracţiile. De altfel,în restul perioadei sunt interzise întrucât pot provoca naşterea prematură.

... rostopască,lemn-dulce,rozmarin,ienupăr,pelin,vâsc şi pătrunjelpot produce malformaţii ale fătului,mai ales în primele luni de sarcină.

... cruşin,coada-şoricelului,rădăcină din rubarbasunt periculoase în timpul sarcinii deoarece pot provoca sângerări şi chiar pot declanşa ciclul menstrual.

Listă cu ceaiuri contraindicate în sarcină

Ceaiul negru conţine multă cofeină şi este un puternic excitant,de aceea este interzis în perioada celor 9 luni de sarcină.

Ceaiul verdebogat în cofeină,împiedică absorbţia acidului folic,motiv pentru care trebuie evitat dacă eşti gravidă.

Dincolo de lista cu ceaiuri contraindicate în sarcină, iată şi o listă cu ceaiurile recomandate femeilor însărcinate:

Ceaiuri indicate in sarcina

Există şi o serie de plante care sunt benefice pentru gravidă deoarece conţin antioxidanţi şi vitamina C,care contribuie la reducerea nivelului de stres şi anxietate. De asemenea,ceaiurile preparate din unele plante combat răul de dimineaţă şi pregătesc uterul pentru travaliu.

Ceaiul de ghimbircombate greaţa şi îmbunătăţeşte digestia. Toarnă o cană de apă clocotită peste câteva felii de rădăcină de ghimbir şi lasă la infuzat 10 minute. Poţi bea câte 3 căni pe zi.

Ceaiurile de păpădieşide măceşesunt recomandate în sarcină datorită proprietăţilor lor diuretice eficiente. Se bea câte o cană de ceai pe zi din fiecare.

Ceaiul de mentăeste ideal în cazul în care ai tulburări gastrice. El relaxează muşchii stomaculuii şi combate greţurile. Se recomandă consumul a 2 căni de ceai pe zi. Dacă ai probleme cu constipaţia,evită consumul frecvent de ceai de mentă.

Ceaiul de rooibosnu conţine cofeină,dar este bogat în calciu,magneziu şi antioxidanţi. De asemenea,are efecte benefice asupra tranzitului instetinal. Se pot bea câte 2-3 căni pe zi.

Ceaiul de ovăz,bogat în calciu şi magneziu,este recomandat în sarcină pentru că ameliorează stările de anxietate.Pentru prepararea ceaiului,se toarnă o cană de apă clocotită peste 1 lingură de fulgi de ovăz. Se lasă la infuzat 15 minute înainte de a fi consumat.

Alte ceaiuri care pot fi consumate în timpul sarcinii sunt cele pe bază de:fenicul,cimbrişorşi chimionîntrucât stimulează lactaţia. Se pot consuma câte 3-4 căni pe zi.

Ceaiuri contraindicate în sarcină - Evită ceaiurile din amestecuri de plante

În comerţ de găsesc tot felul de ceaiuri care conţin combinaţii de plante. Pentru siguranţa ta şi a copilului,în timpul celor 9 luni,încearcă să le eviţi deoarece pot conţine plante care afectează evoluţia sarcinii. Dacă totuşi te încumeţi să le cumperi,citeşte cu atenţie eticheta,iar în cazul în care conţin ingrediente necunoscute,este cel mai bine să renunţi la ele. 

Ceaiuri contraindicate în sarcină şi plante nerecomandate

Există o serie de plante ale căror efecte adverse sunt mai puţin cunoscute,de aceea este bine să le eviţi în perioada cât eşti gravidă:aloe vera,luminiţa nopţii,ginseng,spilcuţa,senna.