Vindecarea durează aproximativ 7-10 zile. Pentru a reduce persistenţa leziunii cauzată de herpes,tratamentul medicamentos este esenţial.

Există două tipuri de herpes:de tip 1 (HSV-1) – care afectează  buza şi gura (labial) şi de tip 2 (HSV-2)-genital. Fiind o boală contagioasă,herpesul se poate transmite prin folosirea tacâmurilor comune,a schimbului de obiecte personale şi prin relaţii sexuale neprotejate.

Cel mai bun tratament pentru herpes - Aciclovirul, tratamentul de bază în tratarea herpesului

Odată contactată infecţia,virusul Herpes simplex persistă în organism pentru tot restul vieţii în stare latentă şi se poate reactiva ori de câte ori scade imunitatea. Dacă vă întrebaţi care e cel mai bun tratament pentru herpes, e bine să ştiţi că medicamentele pe bază de aciclovir sunt cele mai eficiente în stoparea extinderii virusului. Unguentele sau pastilele care au în compoziţie aciclovir trebuie folosite încă de la primele simptome care anunţă apariţia herpesului (usturime,mâncărime,arsură),adică în primele 12-24 de ore înainte de formarea veziculelor.

Dacă rezultatele întârzie să apară după administrarea medicamentelor pe bază de aciclovir,se recomandă famciclovir,valaciclovir,dar şi foscarnet (pentru forme severe de herpes,care afectează,în special,bolnavii cu HIV).


Citeşte şi:

Soluţii care te scapă de herpes

Sfaturi utile care previn apariţia herpesului


Cel mai bun tratament pentru herpes - Igiena, importantă în stoparea virusului herpetic

Bubiţele care se formează în urma apariţiei herpesului nu trebuie lezate sau traumatizate deoarece se pot forma cicatrici,care genrează alte tipuri de infecţii,care pot întârzia vindecarea. Cel mai bun tratament pentru herpes este în strânsă legătură cu igiena bucală.

În cazul herpesului la gură,după ce s-a vindecat,se recomandă înlocuirea periuţei de dinţi cu una nouă pentru a nu provoca reinfectarea.

Dacă este vorba de herpes genital,zona afectată trebuie să fie uscată şi curată mereu. De asemenea,pentru a evita durerea cauzată de băşici,se recomandă purtarea hainelor cât mai largi. Senzaţia de disconfort poate fi ameliorată dacă se pune un prosop înmuiat în apă rece pe zona afectată.

Cel mai bun tratament pentru herpes şi medicamentele care întăresc imunitatea

Herpesul apare atunci când sistemul imunitar este slăbit. De aceea,se recomandă administrarea de suplimente alimentare cu multivitamine,minerale,în special în cazul herpesului care recidivează de câteva ori pe an. Tratamentul pentru întărirea imunităţii se face de 2-3 ori pe an,doar cu recomandare medicală.

Sfatul specialistului:

Cel mai bun tratament pentru herpes. Mai bine să previi decât să combaţi

Dr. Cristina Maria Dumitrescu,medic specialist Dermatologie-Venerologie,Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria

Cea mai sigură modalitate de a preveni infecţia cu virusul Herpes simplex este de a evita contactul cu leziunile active-zonele roşii ce au pe suprafaţă mici vezicule cu lichid localizate de cele mai multe ori în zona gurii sau genital. Folosirea prezervativului poate reduce riscul de a contracta infecţia,dacă ţinem cont că o persoană ar putea fi infectată cu VHS-1 sau VHS-2 fără să prezinte vreun simptom.