Fiecare reacţionează diferit la suprasolicitare şi presiune,iar cei mai mulţi măresc consumul de dulciuri,alcool şi ţigări. Acestea nu numai că nu ne ajută,ci,dimpotrivă,provoacă multe probleme de sănătate.

Alimentele bogate în grăsimi şi zahăr solicită organismul suplimentar. Iată un regim alimentar care îţi încarcă organismul cu substanţele necesare ca să câştigi lupta cu stresul.

Imunitate sporită cu vitamina C

Vitamina C este necesară atunci când stresul este la cote ridicate. Deficitul de vitamina C slăbeşte sistemul imunitar şi te face vulnerabilă în faţa bolilor şi a infecţiilor. O găseşti mai ales în mere,kiwi,cătină,sfeclă,pătrunjel şi broccoli.

Stimulează-ţi concentrarea cu zinc

Depozitele de zinc au un rol esenţial în organism,carenţa acestui mineral duce la lipsă de concentrare şi la performanţe scăzute.

Cele mai bune surse de zinc sunt carnea (vita în special),brânza,fructele de mare (stridii,midi),fasolea,ghimbirul,spanacul şi fructele uscate.

Calmează-te cu vitamina B1

Organismul are nevoie de vitamina B1 pentru metabolizarea carbohidraţilor. Ea întăreşte sistemul nervos şi te ajută să lupţi împotriva stresului. O găseşti în pâine integrală,iaurt şi lapte bătut,fulgi de ovăz şi de porumb,varză creaţă,broccoli şi conopidă.

Potasiul îţi reglează tensiunea

Stresul îţi provoacă frecvent creşteri de tensiune. De aceea,alimentaţia bogată în potasiu reglează presiunea sângelui şi funcţionarea inimii. Sursele bogate în potasiu sunt bananele,cartofii,spanacul,caisele,smochinele,strugurii.

Fereşte-te de depresie cu magneziu

Se ştie că unul dintre efectele negative ale stresului prelungit este depresia. Magneziul,supranumit şi mineralul anti-stres,are efect antidepresiv şi tonifiant asupra sistemului nervos.

Nervozitatea şi tensiunea sunt alungate de acest mineral,care protejează inima şi circulaţia. Îl găseşti în avocado,spanac,carne,fasole,linte şi fructe uscate.

Melatonina îţi redă somnul

Triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esenţiali care ajută organismul să producă melatonină. Melatonina este hormonul care te linişteşte şi te ajută să dormi bine.

O alimentaţie bogată în acest aminoacid îţi redă somnul,îţi reduce sensibilitatea la durere,atenuează migrenele şi ajută la reducerea anxietăţii şi a tensiunii nervoase. Îl găseşti în brânză de vaci,lapte,carne,peşte,curmale uscate,carne de curcan şi banane.

Carbohidraţii îţi refac stocul de energie

Ai observat că atunci când îţi este foame devii mai nervoasă. Această nervozitate este dată de nivelul scăzut al glicemiei. Cei care te ajută cel mai mult în aceste momente sunt carbohidraţii,adică alimente ca pastele,orezul brun,cerealele integrale sau cartofii.

Ele îţi reglează nivelul glicemiei,îţi dau senzaţia de saţietate şi stimulează producerea serotoninei. Este supranumită „hormonul fericirii” pentru că stimulează buna dispoziţie.

Citeşte şi:

Cât de stresată eşti?-TEST