Cea mai la îndemână definiţie a iubirii o oferă Biblia, care o descrie ca fiind îndelung răbdătoare, plină de bunătate şi lipsită de invidie. Apostolul Pavel, în prima sa scrisoare adresată locuitorilor Corintului (Grecia), spune că o persoană care iubeşte nu se laudă, nu se mândreşte, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul şi nu piere niciodată!

Iubirea profană este o contopire dintre două suflete, care simt la unison. Sau, poate, un dans în doi, când lent şi tandru, când rapid şi plin de pasiune. Însă, oricâte definiţii i-am da iubirii, ea rămâne o taină, care îşi descoperă înţelesuri unice pentru fiecare dintre noi.

Anna Karenina – Lev Tolstoi

Celebrul roman scris de Lev Tolstoi şi publicat în foiletoane, în intervalul 1875 - 1877 istoriseşte tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. Tolstoi divulgă ipocrizia înaltei societăţi, zugrăveşte descompunerea modului de viaţă patriarhal şi degradarea instituţiei familiei.

Mândrie şi prejudecată – Jane Austen

Una dintre cele mai bune cărţi de dragoste povesteştea povestea de iubire dintre Elizabeth Bennet şi Mr. Darcy, personajele create de Jane Austen. Cartea are ca temă principală orgoliul de clasă al domnului Darcy şi prejudecata domnişoarei Elizabeth Bennet în confrontul acestuia. Acţiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor ce au loc în interiorul familiei Bennet compusă din domnul şi doamna Bennet şi cele cinci fiice.

La răscruce de vânturi – Emily Brontë

În roman este vorba de povestea de dragoste dintre doi tineri, Heathcliff şi Catherine şi Heathcliff, un copil de ţigan găsit şi crescut de tatăl ei. Cei doi erau sortiţi ca toată lumea să fie împotriva lor. După moartea tatălui, Catherine se descoperă atrasă de Edgar Linton, fiul unui mic nobil vecin, care o impresionează prin blândeţea şi comportamentul său aristocratic. Crezând că iubita lui nu-i împărtăşeşte sentimentele, Heathcliff părăseşte Wuthering Heights, reşedinţa izolată a familiei, şi revine câţiva ani mai târziu ca un om bogat şi rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferinţe. 

Dragoste în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez

Este o poveste emoţionantă şi romantică în care iubirea însăşi pare a fi personajul principal. Florentino Ariza, un tânăr cu o condiţie socială modestă şi Fermina Daza  au trăit în tinereţe o frumoasă poveste de dragoste. Când Florentino a aflat că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, a simţit că viaţa lui s-a sfârşit. Deşi, mai târziu, îşi găseşte echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri şi nu numai, dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Aşa că, după 50 de ani, 9 luni şi 4 zile de despărţire, Florentino îşi reînnoieşte declaraţia de dragoste în faţa femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, şansa unui nou început? 

Sursă imagine: madmoizelle.com