1. Previn răcelile

Stai departe de răcelile de sezon dacă-ţi stimulezi rezistenţa cu ajutorul unei cure cu gutui. Datorită conţinutului ridicat de minerale (magneziu,fosfor,calciu,potasiu,fier,sulf,cupru),tanin,pectină,dar şi vitamine precum B,C,PP şi provitamina A,acestea cresc puterea anticorpilor. Cura se ţine timp de trei săptămâni,timp în care consumi câte două-trei gutui proaspete sau rase adăugate în salate.

2. Reduc hiperaciditatea

Din cauza stresului sau din cauza alimentaţiei necorespunzătoare,nivelul acidităţii din stomac poate creşte. Soluţia? Poţi încerca proprietăţile curative ale lichiorul de gutui. Îl prepari dintr-un litru şi jumătate de suc de gutuie,jumătate de litru de alcool,scorţişoară,nucşoară,cuişoare şi migdale amare. Apoi faci un sirop din zahăr,îl pui peste acest lichior şi îl filtrezi. Remediul (se administrează numai după mesele principale ale zilei,câte o lingură) acţionează ca un medicament împotriva hiperacidităţii şi  balonării.

3. Stimulează digestia

Un remediu dulce poate fi compotul din gutui. Acesta are valori terapeutice dacă îl prepari dintr-o gutuie bine coaptă,necurăţată de coajă. Le tai felii mari şi le fierbi într-un litru de apă. Le strecori prin presare printr-o sită cu ochiuri mari sau printr-un tifon. Adaugi 50 de grame de zahăr brun şi mănânci de două ori pe zi,dimineaţa şi seara,timp de trei săptămâni.