Surse excelente de vitamina D

1 81166 original jpg jpeg

Vitamina D mai poartă numele şi de vitamina soarelui, deoarece este produsă natural de corp în momentul în care razele soarelui ajung pe piele şi sunt absorbite. Vitamina D este esenţială pentru dezvoltarea şi menţinerea oaselor puternice, însă deficienţa ei creşte riscul de fracturi, durere de cap cronică şi osteoporoză.

Există câteva alimente fortificate cu vitamina D, pe care le poţi include în dietă pentru a stimula producţia de vitamina soarelui, şi anume:

Ulei din ficat de cod

Acest ulei dens şi bogat în substanţe nutritive conţine o cantitate mare de acizi graşi Omega-3, aflându-se în top pe lista alimentelor considerate sursă de vitamina D, în afară de suplimente. Recomandat este să se consume o lingură de ulei din ficat de cod. De asemenea, îl poţi folosi în salate sau în smoothie.

Iaurt

Iaurturile bogate în proteine sunt fortificate şi în vitamina D. Recomandat este să mănânci iaurt la micul dejun, alegându-l întotdeauna pe cel care nu are zahăr adăugat şi pe cel mai sănătos. încearcă iaurtul grecesc; conţine o cantitate mare de proteine.

Somon

Acest tip de peşte popular este cunoscut pentru faptul că este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, proteine, minerale şi vitamine (inclusiv vitamina D). Indiferent de cum îl pregăteşti – la cuptor, pe grătar, fiert - , este recomandat să alegi întotdeauna somonul proaspăt.

Lapte

Degresat, cu o cantitate mai mică de grăsimi sau integral, o cană de lapte este fortificat cu vitamina D. În plus, alternativele la laptele de vacă, inclusiv laptele de orez, laptele de nucă de cocos şi laptele de migdale, pot sau nu avea o cantitate asemănătoare de vitamina D.

Ton

3 linguri de ton conţin o cantitate potrivită de acizi esenţiali graşi Omega-3, potasiu, fosfor şi vitamina A. De asemenea, este sursă importantă de vitamina soarelui (D). Alege întotdeauna tonul în apă. Conţine mai multe calorii şi o cantitate mai mare de acizi graşi Omega-3.

Ou

Este vorba numai despre gălbenuş. Da, este adevărat că în gălbenuş se găseşte sursa de vitamina D şi de proteine, chiar dacă se spune că ouăle cresc colesterolul şi nu trebuie mâncate în exces. Per total, oul este considerat un superaliment, fiind bogat în substanţe nutritive.

Credit foto: www.pixabay.com