Cele mai contestate decizii din istoria Premiului Nobel pentru Pace. Trei dictatori au fost nominalizaţi

1 profimedia 0156451049 jpg jpeg

Premiul Nobel pentru Pace se acordă anual persoanelor care „au făcut cea mai importantă muncă pentru înfrăţirea între naţiuni, pentru abolirea sau reducerea forţelor militare şi pentru organizarea şi promovarea congreselor pentru pace“. De-a lungul tmpului, însă, au fost câteva nominalizări controversate.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele şase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul şi industriaşul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei.

Printre laureaţi se numără Mihail Gorbaciov, Iţhak Rabin, Shimon Peres, Yasser Arafat, Jimmy Carter, Al Gore şi Barack Obama, toţi aceşti câştigători fiind contestaţi. De asemenea, opinia publică a considerat că, de-a lungul timpului, au fost făcute omisiuni grave, iar persoane care meritau premiul nu l-au luat niciodată: Mahatma Gandhi, Eleanor Roosevelt sau Papa Ioan Paul al II-lea.

Acestea nu sunt singurele controverse din istoria de 120 de ani a Premiului Nobel. Trei dictatori care au pornit sau au susţinut războaie au fost, paradoxal, nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace.

Benito Mussolini 

Pentru mulţi, numele dictatorului italian Benito Mussolini (foto) este sinonim cu violenţa şi teroarea. Cu toate acestea, fondatorul Partidului Fascist Italian, care a atacat şi a ucis în mod deschis adversarii politici, a fost în cursa Nobel, în 1935.

La vremea respectivă, lumea era conştientă că Mussolini nu era activist pentru pace, dar ciudata nominalizare se datorează modului deschis în are se fac nominalizările. Site-ul oficial enumeră un număr mare de persoane care pot fi membri (cu excepţia comisiei în sine), „profesori universitari, profesori emeriţi, profesori de istorie, ştiinţe sociale, drept, filosofie, teologie şi religie, rectorii şi directorii de universităţi“, care pot face nominalizări.

Cele două voturi pentru Benito Mussolini au venit de la profesori europeni. Mussolini nu a intrat pe lista scurtă a comitetului care acordă Nobelul.

Iosif Stalin

Azi este de neconceput ca un dictator responsabil de moartea a milioane de să fie pe lista potenţialilor nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace. Dar Iosif Stalin, liderul Uniunii Sovietice, a fost nominalizat de două ori: în 1945 şi 1948.

Privite în contextul acelei epoci, nominalizările sunt, probabil, de înţeles. Cel mai sângeros război din istoria lumii tocmai se încheiase, iar forţele sovietice ale lui Stalin jucaseră un rol esenţial în înfrângerea Germaniei naziste de către Forţele Aliate. Prima nominalizare a lui Stalin a venit de la Halvdan Koht, un ministru şi istoric din Norvegia, a cărui ţară fusese eliberată de forţele lui Stalin la sfârşitul războiului.

În mod similar, nominalizarea la Nobel a lui Stalin în 1948 a venit de la profesorul cehoslovac Wladislav Rieger. Cu toate acestea, la fel ca Mussolini, Stalin nu a ajuns pe lista scurtă.

Adolf Hitler

Persoana al cărui nume este sinonim cu războiul, cel mai mare dictator al lumii, Adolf Hitler. Dar această nominalizare nu a fost opera unui simpatizant nazist, de fapt, a fost nominalizare ironică, în semn de protest.

În ianuarie 1939, numele lui Hitler a fost prezentat de Erik Brandt, un politician suedez care intenţiona ca nominalizarea să fie ironică, potrivit Centrului Nobel pentru Pace. În 1938, Hitler a semnat Acordul de la München cu Marea Britanie, Franţa şi Italia, prin care Cehoslovacia a intrat sub controlul german.

Brandt a fost unul dintre mulţi care au văzut acest lucru ca pe o trădare a poporului cehoslovac şi, când a aflat că Neville Chamberlain din Marea Britanie a fost nominalizat, a decis să îl numească pe Hitler în semn de protest. Brandt s-a confruntat cu o reacţie negativă puternică din partea celor care nu au gustat deloc aceată iroie, iar ulterior a retras nominalizarea.

FOTO Profimedia



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg