Iată o listă cu cele mai cunoscute mituri, în care am detaliat ce trebuie să ştii, dar ia în calcul progresele din cercetare care au adus noi concluzii legate de cancer.

Superalimentele pot preveni şi opri evoluţia cancerului

Afinele, sfecla roşie, broccoli, usturoiul, ceaiul verde şi lista poate continua. În ciuda numeroaselor publicaţii care pretind asta, oamenii de ştiinţă spun că nu există niciun superaliment care previne cancerul. Unele alimente sunt, însă, în mod clar mai sănătoase decât altele. Afinele sau o cană de ceai verde, cu siguranţă, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, echilibrată.

Cancerul atacă omul modern

Nu puţini sunt cei care cred că această maladie este o boală a omului modern. Oamenii de ştiinţă spun că, de fapt, ea există de când lumea. Aceasta a fost descrisă cu mii de ani în urmă de medicii egipteni şi greci, iar cercetătorii au descoperit semne clare ale cancerului într-un schelet vechi de 3.000 de ani. Stilul de viaţă, dieta, poluarea aerului, dar şi altele, au un impact mare asupra riscului nostru de a ne îmbolnăvi de cancer. De exemplu, fumatul este în spatele unui sfert din totalul deceselor provocate de cancer.

Alimentele acide favorizează cancerul

Sunt mulţi cei care pretind că dietele excesiv acide fac ca sângele să devină prea acid, crescând astfel riscul de cancer. Ce pot oamenii să facă? Să crească aportul de alimente sănătoase alcaline, cum sunt legumele verzi şi fructele. Este sănătos să incluzi în dietă cât mai multe legume verzi, dar asta nu are niciun efect asupra acidităţii sau alcalinizării corpului tău.

Stresul cauzează cancerul

În urma unor cercetări, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că stresul psihologic, provocat de situaţii cum ar fi moartea cuiva drag, un divorţ, un abuz, probleme de sănătate, poate afecta sistemul imunitar şi capacitatea organismului de a se apăra de infecţii sau boli. Totuşi, până acum, nu s-a demonstrat ştiinţific că ar exista vreo legătură directă între acest tip de stres şi cancer. Ce au arătat alte studii este că stresul poate determina creşterea în dimensiuni şi răspândirea tumorilor în organism.

Zahărul hrăneşte cancerul

Un alt mit este că zahărul aparent „hrăneşte“ celulele canceroase, sugerând că acesta ar trebui să fie complet exclus din dietă pacientului. „Zahărul“ este un termen general. Aceasta se referă la o serie de molecule, inclusiv zaharuri simple, găsite în plante, glucoză şi fructoză. Toate zaharurile sunt carbohidraţi. Carbohidraţii – fie dintr-un tort sau dintr-un morcov – ajung în sistemul nostru digestiv pentru a elibera glucoză şi fructoză. Acestea se absorb în sânge pentru a furniza energie pentru ca noi să trăim.

@shutterstock