Cele mai dureroase cuvinte pe care ţi le poate spune copilul tău. Ce să faci şi ce să nu faci când le auzi

1 fetita tipa la mama 1333481921 jpg jpeg

Este dificil să te nu simţi afectată când copilul nu doar că nu te consideră cea mai bună mamă din lume, dimpotrivă, te asociată cu exact opusul ei. Majoritatea părinţilor se simt chiar şocaţi şi nu ştiu ce să facă sau să spună pentru a îmbunătăţi situaţia. Descoperirea motivelor pentru care un copil te „loveşte‟ cu astfel de vorbe nu este uşoaă, dar există câteva modalităţi eficiente de a readuce echilibrul în relaţia voastră.

Următoarele cuvinte este posibil să le percepi ca pe o lovitură în inimă, dacă eşti mamă. Totuşi, reţine că „eşti o mamă rea!‟ nu reflectă adevărul, mai ales dacă apare în urma unei pedepse. Încearcă să validezi sentimentele copilului tău, incluzându-le în răspunsul tău imediat. „Înţeleg că simţi că sunt un părinte rău, dar nu poţi avea un comportament nepotrivit‟. Astfel, îl vei asigura pe copil că i-ai auzit izbucnirea şi recunoşti că amândoi vă confruntaţi cu o dilemă emoţională.

Încearcă să n-o iei personal

Atunci când conflictele sunt închise prematur, iar copiii sunt numiţi lipsiţi de respect sau nepoliticoşi, învaţă că un conflict este ceva rău sau greşit şi că ar trebui evitat, în special cu persoanele aflate în poziţie de autoritate. Întrucât orice comportament îndeplineşte un fel de nevoie, sarcina noastră ca părinţi este să încercăm şi să înţelegem ce încearcă să ne spună acel comportament, nu să fim judecători. Când vom putea face acest lucru, copiii vor învăţa că stabilirea limitelor este sănătoasă, că un conflict sau o luptă sunt o parte normală a vieţii, nu înfricoşătoare sau rea.

Evită să reacţionezi imediat

Nimic nu-l pregăteşte pe un părinte, în special pe unul foarte afectuos şi iubitor, să audă acele cuvinte de la micuţul lui. Reacţia iniţială este să răspunzi la fel şi este normal. Chiar şi copiii ne pot răni uneori sentimentele. Ia-ţi un moment de gândire şi nu reacţiona imediat. Iniţial, îi poţi arăta că eşti supărată. Copilul fie va aşteapta reacţia, fie nu-şi dă seama ce a spus şi cât de dureros poate fi, până când vede reacţia. Depinde de tine să preiei controlul asupra situaţiei, răspunzând calm pentru a corecta comportamentul, minimizând astfel comportamentul viitor. Afirmă calm şi ferm problema: „Ceea ce ai spus n-a fost frumos şi mi-a rănit sentimentele‟. Întreabă-l care a fost intenţia lui şi află dacă ştie ce a greşit. Permite-i să vorbească liber şi să-şi spună păsul.

Învăţaţă-l să remedieze problema

Explică-i că, dacă răneşte sentimentele cuiva, ar putea ajuta persoana să se simtă mai bine, spunându-i că nu a vrut s-o rănească şi scuzându-şi comportamentul. Acest pas important îl învaţă pe copil că nu este condamnat dacă greşeşte. Dacă îţi pare rău, atunci trebuie să-i spui celuilalt că îţi pare rău şi că vei încerca să nu o mai faci să sufere în viitor. Acceptă-i scuzele şi afirmă consecinţele viitoare: „Ceea ce ai spus mi-a rănit sentimentele. Îţi mulţumesc că mă faci să mă simt mai bine spunând că îţi pare rău. Acum, că ştii că a spune că sunt o mamă rea nu este un lucru frumos, dacă o faci din nou, atunci va trebui să stai un timp pedepsit pentru a te gândi la ceea ce ai spus‟.

Asigură-l de iubirea ta necondiţionată

Odată ce i-ai explicat care sunt consecinţele comportamentului lui nedorit, poate crede că nu-l mai iubeşti, pentru că a făcut ceva ce nu-ţi place. Aceasta este ocazia să te asiguri că simte dragostea ta necondiţionată. După ce situaţia a explodat, poţi transforma ceea ce a învăţat de la tine într-un vehicul pentru a vă întări legătura. Îi poţi spune: „Te iubesc din toată inima!‟ şi copilul va şti nu numai că l-ai iertat, dar şi că îi acorzi încredere şi dragoste.

Ce să nu faci când auzi cuvinte dureroase

Este normal să reacţionezi la ceea ce spune copilul tău fiind supărată, dar încearcă să nu agravezi situaţia prin...

...a spune şi tu vorbe care dor. Reacţia naturală ar putea fi să zici: „Ei bine, şi eu mi-aş fi dori să nu te am!‟, însă acestea trimit copilului mesajul că nu deţii controlul. De asemenea, arată copilului că modalitatea de a face faţă atacurilor verbale este de a lansa un contraatac.

...ţipete. Ţipatul sau ridicarea vocii va duce la acelaşi rezultat ineficient. Îi vei arăta copilului că eşti colegul său emoţional şi nu-l ajuţi să rezolve problemele care se vor ivi în viitor.

...pedepse aspre. Ar fi foarte uşor să spui: „Bine, dacă nu apreciezi nimic din ceea ce fac pentru tine, atunci vom vedea cum te descurcai fără jocurile tale preferate!‟. Nu este o soluţie eficientă să-l ţii departe de lucrurile lui preferate zile întregi. Pedepsele drastice nu-l vor învăţa abilităţile de care are nevoie pentru a se gestiona conlictele mai eficient în viitor. Nu-l va învăţa să nu spună vorbe dureroase, ci doar îi vor genera resentimente faţă de tine. Spune-i ce simţi, pentru că, în acest caz, consecinţele nu vorbesc de la sine.

Pont

În majoritatea cazurilor, este suficient să rămâi calmă şi să stabileşti limite clare pentru a reduce treptat comportamentul negativ.

@shutterstock