Cele mai frecvente cauze pentru cumpărături compulsive. Învaţă să le recunoşti şi să le eviţi

1 shutterstock 1548843782 jpg jpeg

Dacă ai obiceiul să faci cumpărături impulsive, este bine să afli care sunt cauzele. Şi astfel nu te vei dezechilibra prea tare financiar.

Câteodată, cumperi ceva din magazin, pleci fericită de la casa de marcat şi după o vreme începi să te simţi vinovată: ai cheltuit prea mulţi bani sau e ceva de care nu ai neapărată nevoie. Să faci cumpărături impulsive nu este ceva dăunător, cu condiţia ca acesta să nu devină un obicei. Dacă vezi o pereche minunată de pantofi sau un tricou pe care trebuie să-l ai, într-o vitrină, atunci simţi impulsul de a le cumpăra. Este greu să ignori acel impuls, dar nu imposibil.

Te păcăleşti că economiseşti

Ar putea părea că economiseşti atunci când cumperi ceva la reducere. În loc să plăteşti preţul întreg, plăteşti doar o parte. Dar astfel, de fapt, ajungi să-ţi depăşeşti bugetul. Pentru că nu ai pus bani deoparte pentru lucruri noi, doar  cheltuieşti, nu economiseşti.

Vrei să te simţi bine

Reclamele şi campaniile publicitare te fac să crezi că viaţa ta ar fi mai bună doar dacă ai avea acel produs. Ai fi mai fericită dacă ai mânca la acel restaurant, mai sănătoasă dacă ai merge la acea sală de fitness, mai frumoasă dacă ai purta hainele create de un anumit designer. De multe ori, cumpărăturile impulsive apar pentru că vrei ca acel produs să te ajute. Mai ales dacă ai o zi mai proastă.

Dacă îţi place să mergi la cumpărături, planifică-ţi bugetul, astfel încât să ai un fond pentru cumpărături impulsive. Dacă îţi dai seama că ai cumpărat prea multe lucruri, care în mare parte sunt inutile, s-ar putea să ai o problemă.

Cum să cumperi mai puţin

Simţi regret? Dacă recunoşti semnele de mai sus, poţi să acţionezi în această privinţă, pentru a nu acumula o mulţime de datorii. Să ştii că e nevoie de ceva muncă!

Compară preţul cu utilitatea produsului

Întreabă-te dacă acea pălărie sau colierul la care te uiţi îţi vor aduce atâta fericire cât să-şi merite preţul. Compară şi costul obiectului cu timpul în care va trebui să munceşti pentru a câştiga acei bani. Câte ore va trebui să lucrezi pentru a plăti acea pereche de ochelari de soare, de exemplu?

Ia cu tine doar suma pe care o ai în buget

În primul rând, lasă cardul acasă şi nu face cumpărături atunci când ai avut o zi proastă la serviciu sau ai primit veşti mai puţin bune. În acele condiţii ai şanse mai mari să faci investiţii necugetate.

@shutterstock