Castelul Bran,preferatul Reginei Maria

Putem să ne mândrim cu faptul că unul dintre cele mai impunătoare şi mai celebre castele din lume,Bran,se află la 30 de kilometri de Braşov. Cu o istorie de peste 600 de ani,a devenit cunoscut după ce scriitorul irlandez Bram Stoker a publicat romanul „Dracula,vampirul din Carpaţi“.

Deşi nu există dovezi,se spune că acest castel a fost reşedinţa contelui Dracula,asociat cu domnitorul Vlad Ţepeş. Chiar şi celebrul post american de televiziune CNN l-a inclus în topul celor mai frumoase 10 castele medievale  din lume. Castelul a fost reşedinţa favorită a Reginei Maria a României,consoarta regelui Ferdinand I (domniort între 1914 şi 1927).

Castelul Corvinilor,mândria lui Iancu de Hunedoara

Cunoscut şi drept Castelul Huniazilor sau al Corvinilor,acest monument arhitectonic a fost construit  în stil gotic,în secolul al XV-lea,de către Iancu de Hunedoara (voievod al Transilvaniei între 1441 -1456).  Impunătoarea construcţie se întinde pe o suprafaţă de 7000 de metri pătraţi şi are nu mai puţin de 42 de camere. În curtea castelului se află o fântână adâncă de 30 de metri,care,porivit legendei,a fost săpată de trei prizonieri turci.

Iancu de Hunedoara  le-a promis că vor fi liberi dacă vor construi fântâna. Turcii au săpat în stâncă timp de 15 ani,însă voievodul a murit,iar noii proprietari ai castelului nu i-au cruţat de la moarte. Înainte să moară au scris pe marginea fântânii:„Apă ai,inimă nu”,drept repros pentru promisiunea nerespectată.

Castelul Banffy,Versailles de Transilvania

Se află în comuna Bonţida,la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca. Construcţia ansamblului a început în 1437,când familia de nobili Banffy  a primit permisiunea de a construi aici la regele Sigismund de Luxemburg şi a durat mai bine de un secol.  Impunătorul castel a suferit modificări între 1740 si 1750,la ordinul lui Denes Banffy,fiind refacut în stil baroc.

De atunci i-a rămas şi numele de Versailles-ul Transilvaniei,pentru că se poate întrece în frumuseţe cu grădinile de la celebrul castel francez. În 1990 a fost inclus în lista de monumente istorice. Printre turiştii de seamă ai castelului se numără şi Prinţul Charles al Marii Britanii.

Peleş,cel mai vizitat castel al României

Reşedinţa de vară a regilor României,castelul de la poalele Bucegilor este unul dintre cele mai frumoase din Europa. La ridicarea acestuia au participat peste 300 de muncitori. Durata construcţiei s-a întins pe parcursul a 41 de ani. Are 160 de camere şi terase.  A devenit muzeu in 1953,fiind şi cel mai vizitat din România,căci an de an,peste trei sute de mii de turisti vin să-i admire frumuseţea. În castelul Peleş s-a născut,în anul 1893,Carol al II-lea al României.

Castelul Sturdza,perlă a Moldovei

O bijuterie arhitectonică a Moldovei,castelul Sturdza de la Miclăuşeni îi poartă pe turiştii care-i calcă pragul în atmosfera anilor 1900.

A fost ridicat de către Gheorghe Sturdza (nepot al domnitorului Mihail Sturdza) şi soţia sa,Maria,între anii 1880 şi 1904. Înanul 1944,castelul afost devastat de soldaţii ruşi,aceştia distrugând  o mare parte din colecţia valoroasă de peste 60.000 de cărţi adăpostită aici.

Castelul din Miclăuşeni a fost şi spital,mănăstire de maici,depozit de explozibil şi orfelinat. A fost restaurat şi reintrodus în circuit anul acesta,după 10 ani de lucrări.