Cele mai frumoase grădini botanice din România

simeon stalpnicul png

România se bucură de multe spaţii verzi, unde poţi merge cât mai des pentru a sta departe de zgomotul maşinilor chiar în inima oraşului. Iată cele mai frumoase grădini botanice din România, pe care merită să le vizitezi când ai nevoie de linişte.

Nimic nu se compară cu o plimbare în natură,unde se pot admira florile,plante şi verdeaţa. O astfel de plimbare nu ne-o permitem foarte des la munte. Dar,România se bucură de multe spaţii verzi,unde poţi merge cât mai des pentru a sta departe de zgomotul maşinilor chiar în inima oraşului. Iată cele mai frumoase grădini botanice din România,pe care merită să le vizitezi când ai nevoie de linişte.

Cele mai frumoase grădini botanice din România – prima grădină botanică din România,grădina din Iaşi

Cea mai veche grădină botanică din România a fost înfiinţată la Iaşi,în 1856,de către Anastasie Fătu,care a fost medic şi naturalist. Grădina a înfiinţat-o pe o proprietate cumpărată chiar de acesta. În prezent,grădina are o suprafaţă de 5 ha,pe care se cultivă circa 2000 de specii de plante,toate aranjate frumos pe specii,familie,ramuri,ordine,în funcţie de înrudirile naturale. Tot aici se găsesc 12 sere,unde se pot vedea specii din flora şi vegetaţia din întreaga lume,precum plante mediteraneene,tropicale şi subtropicale. Serele se bucură de o colecţie excepţională de cactuşi şi flori ornamentale,existând 36 de soiuri de azalee şi 469 de soiuri de crizanteme.

Ceea ce este cu adevărat deosebit şi romantic este secţia Rozarium,unde se pot vedea peste 600 de soiuri de trandafiri,care se răspândesc pe o suprafaţă de 1,7 ha. Această secţie este unică în România,a fost recunoscută de The World Federation of Rose Societies.

Cele mai frumoase grădini botanice din România – o grădină cu renume,Grădina Alexandru Borza din Cluj

1fb1f81c77a3c61a7b3171a9c7d77038 jpg jpeg

Grădina botanică din Cluj,a fost înfiinţată de Universitatea Babeş-Bolyai şi fondată de Alexandru Borza în 1920. Are o suprafaţă de aproape 14 ha şi se află în partea de sud a oraşului. Grădina botanică din Cluj este una dintre cele mai prestigioase din lume,aici se găsesc plante aduse din toate zonele ţării,Banat,Oltenia,Moldova,Munţii Carpaţi,dunele maritime ale Mării Negre. De asemenea,aici se găsesc specii aduse din Caucaz,Himalaya,Balcani şi zona Mării Mediterane.

Aici puteţi admira peste 10 mii de specii de plante de pe întreg mapamondul. Ca locuri atractive,de relaxare şi de linişte în natură amintim Grădina japoneză şi Grădina romană,care are vestigii romane din vechea colonie romană Napoca. De asemenea,grădina se bucură de specii de plante acvatice,precum lotusul amazonian cu frunze peste 1,5 m diametru. Mai mult,se pot admira multe specii de palmieri decorativi şi industriali (de ex. cocotierul) aduse din Insulele Canare,Australia,Asia şi Japonia.

O altă grădină botanică cu care se poate mândri România este Grădina botanică Vasile Fati din Jibou,judeţul Sălaj. Înfiinţată în 1968,această grădină are o suprafaţă de 24 de ha,este amplasată la 272 de metri altitudine şi are un relief cu mari denivelări dar şi cu întinse suprafeţe plane.

6aa3b8368ae1ce5e8cb752816967ab74 jpg jpeg

Cele mai frumoase grădini botanice din România – alte două grădini ce nu trebuie ratate,Grădina Vasile Fati din Jibou şi Grădina botanică din Bucureşti

Grădina este o adevărată desfătare,unde poţi vedea specii din zona ecuatorială,specii de palmieri şi lotusul amazonian. Se pot admira specii australiene,mediteraneene,multe specii de orhidee,cactuşi şi ferigi.

Grădina se bucură de un spaţiu amenajat în stil japonez,dar are şi ceva surprinzător,Parcul căprioarelor,unde sunt amenajate ţarcuri în care trăiesc zeci de căprioare. De altfel,la ieşirea din sere se pot admira şi câteva specii de peşti.

7146738affb1796d94f31c51989aa80b jpg jpeg

Grădina botanică Dimitrie Brândză a Universităţii din Bucureşti este o altă splendoare în inima oraşului,de care ar trebui să ne bucurăm mai des. Numită după cel care a fondat-o,grădina are o suprafaţă de 17,5 ha,în care se găsesc 4.000 mp de sere şi peste 10 mii de specii de plante. Întemeiată prima oară în 1860 de Carol Davila,grădina a fost mutată în spaţiul actual,în cartierul Cotroceni în 1884 de către Dimitrie Brândză şi peisagistul belgian,Louis Fuchs.

În Muzeul grădinii,construită în stil brâncovenesc,sunt expuse peste 5 mii de specii de plante,dintre care o mie sunt specii exotice.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg