Nu există un creator mai iscusit decât natura. Cu toate acestea, nu putem să rămânem indiferenţi la talentul unor peisagişti şi grădinari care transformă o bucată de pământ într-o adevărată operă de artă. La unele grădini au muncit generaţii întregi, iar cu trecerea anilor au devenit şi mai încântătoare. Cele mai frumoase grădini din lume atrag, anual, mii de turişti.

Ashikaga, un labirint de flori multicolore

Parcul de flori Ashikaga este situat în provincia Tochigi din Japonia şi acoperă aproximativ 8,2 ha. Este renumit pentru cei peste 300 de arbuşti wisteria (glicină) şi pentru cele 5000 de azalee. Parcul este deschis pe tot parcursul anului, însă cei mai mulţi turişti vin aici, în lunile aprilie-mai, ca să admire înflorirea glicinei de 150 de ani. Este o plantă uriaşă, a cărei coroană de flori albastre-violet este sprijinită pe un cadru de lemn, astfel încât pare că te afli sub o umbrelă. De asemenea, oamenii sunt fascinaţi de un tunel de glicine albe care se întinde pe 80 de metri lungime.

Una dintre cele mai frumoase grădini din lume se află în Dubai

Una dintre cele mai frumoase grădini din lume se găseşte în mijlocul deşertului, în Emiratele Arabe Unite. Dubai Miracle Garden se întinde pe o suprafaţă de 7,2 ha şi conţine aproximativ 250 de milioane de plante. Grădina a fost deschisă  în 2013, de Ziua Îndrăgostiţilor, iar tunelul de inimi, acoperit cu flori, a devenit un simbol al parcului, unde mii de turişti îşi fac fotografii. Aici surprind şi machetele acoperite de flori în formă de animale, oameni şi mijloace de transport.

În 2016, un avion Airbus A380, împodobit cu petunii multicolore a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare aranajament floral din lume. În perioada mai-septembrie, grădina este închisă, datorită temperaturilor ridicate.

Nong Nooch, visul thailandez

Grădina Botanică Nong Nooch din Thailanda este poate cea mai complexă din lume pentru că, pe lângă diferitele specii de plante, aduse de pe toate continentele, oferă şi zeci de atracţii pentru turişti. Astfel, printre copacii tropicali şi-au făcut loc sălile de spectacol, restaurantele, spa-urile, sălile de masaj şi piscinele, toate acestea acoperind o suprafaţă de 242 ha.

Grădina este cunoscută pentru cea mai bogată colecţie de palmieri din lume, cu peste 1.100 de specii, dar şi pentru zona cactuşilor şi a orhideelor. Preferatele copiilor sunt, însă, Valea Dinozaurilor şi Ferma de Elefanţi.

Mai citeşte şi: Topul celor mai frumoase locuri din lume

Butchart, o grădină de familie

Grădina soţilor Robert Pim şi Jenny Butchart este situată în regiunea British Columbia din Canada şi se întinde pe 22 ha. Familia Butchart s-a mutat în regiune în 1904, pentru a construi o fabrică de ciment, zona fiind bogată în calcar. Între timp, în locul unde calcarul se epuizase, Jenny  a început să creeze o grădină, transferând pământ pentru diverse plante. Peste ani, cariera s-a transformat într-o grădină înfloritoare, care atrage, anual, un milion de vizitatori. 

Exbury, 100 de ani de tradiţie

Printre nenumăratele atracţii turistice ale Angliei se numără Grădinile Exbury. Proprietatea a fost cumpărată în 1919 de Lionel Rothschild, care şi-a propus să îmbogăţească grădina cu specii rare de plante. Descendenţii săi i-au continuat munca, transformând cele 80 ha de pământ într-un colţ de rai. Arborii preţioşi, azaleele şi cameliile au un colorit bogat, astfel încât, în orice anotimp te-ai afla în grădină, ai impresia că te însoţeşte un curcubeu. Cele trei lacuri ornamentale, unite prin cascade, sunt un alt punct de atracţie al grădinii.

Mai citeşte şi: Parcul Natural Comana, atracţie de weekend pentru copii şi aventurieri