Cele mai mici 5 ţări din lume. Una dintre acestea este posibil să dispară în curând

1 castle of san marino 3880525 1280 jpg jpeg

De multe ori ne gândim la o ţară ca la un teritoriu vast cu numeroase regiuni şi centre administrative. Cu toate acestea, unele ţări nu sunt decât un punct mic pe o hartă. Cele mai mici state din lume variază de la naţiuni insulare mici până la microstate antice din vestul Europei.

Rusia, Canada, China, SUA se numără printre cele mai mari ţări ale lumii, dar ştiai că există şi state care măsoară un singur kilometru pătrat sau chiar mai puţin de atât? Din fericire, în ciuda dimensiunilor, micro-naţiunile planetei deţin castele medievale rupte parcă dintr-un basm şi oferă cele mai frumoase peisaje turiştilor care le vizitează. Fie că eşti în căutarea unei evadări de la distanţă, fie că vrei să faci o excursie de câteva zile în anul acesta, statele mici ale lumii îţi pot aduce o varietate de experienţe, iar partea cea mai bună este că nu va trebui să te grăbeşti pentru a vedea tot ce-ţi propui. Ţi le prezentăm pe primele 5 dintre statele cele mai mici ale lumii. Într-un top 10, lor le-ar urma Liechtenstein, Insulele Marshall (o ţară insulară din Oceanul Pacific),Federaţia Sfântul Kitts şi Nevis (din arhipelagul Antilelor Mici, între Oceanul Atlantic şi Marea Caraibilor), Maldive şi Malta.

San Marino

Cea mai veche republică din lume, San Marino este o ţară de 61 km2. Un pietrar, care mai târziu a devenit cunoscut ca Sfântul Marin, a fondat ţara în anul 301 e.n. Acest lucru face din San Marino nu numai una dintre cele mai mici ţări din întreaga lume, ci şi una dintre cele mai vechi. În plus, San Marino este una dintre cele trei state ale lumii care se află pe teritoriul altei ţări, fiind complet închisă şi separată de aceasta. Celelalte două sunt Lesotho, în Africa de Sud, şi Vatican, tot în Italia.

Deşi este atât de mic, San Marino se mândreşte cu o calitate a vieţii ridicată, comparabilă sau mai bună decât alte ţări dezvoltate din Europa de Vest. Ţara are unul dintre cele mai mari PIB pe cap de locuitor din lume şi una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din Europa.

La fel ca Italia, statul care o înconjoară, San Marino este plin de farmec medieval. Te poţi pierde într-un labirint de străzi pietruite. Fereşte-te de magazinele pentru turişti care vând arbalete şi arme de foc, pentru că se vând multe obiecte ilegale.

În capitală, numită San Marino, se află Palazzo Pubblico, o clădire impunătoare. În interior, vei găsi trofee, busturi ale unor oameni celebri ai ţării şi o impresionanta sală a Consiliului. Tot aici, trebuie să vezi Trei Turnuri, castelele ridicate pe o stâncă care uimesc din punct de vedere arhitectural. De la Turnul Montale din secolul al XIV-lea, poţi admira zonele plane din Romagna şi Marea Adriatică.

Ştiai că...

...San Marino l-a făcut pe Abraham Lincoln cetăţean de onoare în 1861, după un schimb de scrisori în care Lincoln a felicitat ţara pentru istoria şi pentru faptul că este cea mai veche republică?

Tuvalu

Cunoscută anterior sub numele de Insulele Ellice, Tuvalu are 26 km2 şi este o ţară insulară situată la aproximativ jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia. Ţara este alcătuită din nouă insule individuale, dintre care trei sunt insule de recif. În timp ce Tuvalu este a patra cea mai mică ţară din lume astăzi, riscă să se scufunde din cauza creşterii nivelului mării.

Cel mai înalt punct din ţară este la doar 4,57 m deasupra nivelului mării. Au existat discuţii despre mutarea populaţiei în Fiji sau Noua Zeelandă, două ţări din apropiere care menţin relaţii externe puternice cu Tuvalu, dacă acest lucru s-ar întâmpla.

Este una dintre ţările cel mai puţin vizitate din întreaga lume, cu aproximativ 2.000 de vizitatori pe an. Această lipsă de turism creează un mediu paşnic, necomercializat, în care este uşor să explorezi lagune magnifice şi recife de corali, să întâlniţi localnici prietenoşi. Scufundările şi snorkelingul sunt atracţiile principale. Laguna Funafuti, cu uimitoarele sale ape turcoaz, este un loc minunat pentru a le practica.

Vizitatorii trec întotdeauna pe la Maneapa (primăria), unde au loc dansuri şi ceremonii şi pe la Biroul Filatelic Tuvalu de la capătul sudic al Funafuti pentru a cumpăra timbre, râvnite de colecţionarii de timbre din întreaga lume.

Info

Tuvalu nu acceptă cardurile de credit şi se bazează doar pe numerar.

Nauru

Este a treia cea mai mică ţară din lume şi cea mai mică naţiune insulară, cu numai   21 km2. Există doar 2 hoteluri în toată ţara. Insula este situată lângă Tuvalu, într-o zonă a Oceanului Pacific cunoscută sub numele de Micronezia. Este la fel de dificil de ajuns aici ca şi în Tuvalu, de aceea are mai puţin turişti decât statul vecin.

A existat o scurtă perioadă în anii 1970 şi 1980 când Nauru s-a lăudat cu al doilea cel mai mare PIB din lume datorită minelor de fosfat. Cu toate acestea, minele s-au epuizat în cele din urmă şi ţara s-a scufundat curând în suferinţă economică.

În prezent, Nauru are al doilea cel mai scăzut PIB din lume. Datorită acestui fapt, ţara se bazează foarte mult pe Australia pentru sprijin financiar. Deoarece Nauru se află în Commonwealth, Regina Elisabeta a vizitat această insulă îndepărtată în timpul turneului ei din 1982 în Pacificul de Sud.

Nu există o infrastructură turistică aici, dar eşti în căutarea unei experienţe exotice, aceasta este cea mai bună destinaţie. În ciuda problemelor sale din trecut, oferă un amestec atrăgător de recife de corali, situri istorice fascinante, o lagună şi localnici incredibil de prietenoşi.

Golful Anibare este o plajă idilică cu nisip alb, dar curenţii puternici îl fac prea periculos pentru îmbăiere. Pentru a se răcori, turiştii merg în portul Anibare, cel mai popular loc de pe insulă. Alte atracţii se află în districtul Yaren, unde se găsesc rămăşiţe de buncăre japoneze, arme şi muniţie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vizitatorii explorează peşterile Moqua, o serie de tuneluri. Spre interior, carierele insulei formează un labirint uriaş care se aseamănă cu suprafaţa Lunii.

Monaco

Monaco deţine titlul de a fi a doua cea mai mică ţară din lume, ce măsoară numai 2,02 km2  , şi cea mai dens populată ţară din lume raportat la mărimea teritoriului, cu un număr de 38.300 de locuitori. A fost fondată în anul 1297 după ce un genovez numit François Grimaldi a cucerit o fortăreaţă care proteja Stânca Monaco şi care avea o poziţie strategică de-a lungul coastei ţării.

Această ţară mică este cunoscută pentru bogăţia ei. Aproximativ 30% dintre locuitorii sunt milionari. Un fapt amuzant este acela că, deşi Monaco se mândreşte cu multe cazinouri, în special în Monte Carlo, rezidenţilor le sunt interzice jocurile de noroc.

În plus, PIB-ul pe cap de locuitor al Monaco este printre cele mai mari din lume, cu o rată a şomajului de 0%. Cu toate acestea, în timp ce populaţia este destul de bogată, Monaco este considerată una dintre cele mai scumpe ţări din cauza cererii mari de locuinţe.

Această ţară riverană franceză, care găzduieşte Marele Premiu de la Monaco (una dintre cele mai prestigioase curse de Formula 1), a fost mult timp destinaţia ideală pentru cei bogaţi şi faimoşi. Una dintre cele mai populare plaje din Monaco, Larvotto, este gratuită şi deschisă publicului. Apa sa calmă este excelentă pentru înot. După o zi la soare, turiştii îşi pot încerca norocul în faimosul cazinou Monte Carlo, care a fost prezentat în mai multe filme James Bond. Muzeul Oceanografic din Monaco este o altă atracţie a ţării.

Vatican

Cea mai mică ţară din lume măsoară numai 0,44 km2 . Este o ţară independentă, delimitată în întregime de oraşul Roma din Italia, localitate care o înconjoară, şi singurul stat din lume care a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Deşi Vaticanul a devenit oficial un stat independent în anul 1929, istoria sa datează încă din secolul al IV-lea e.n. Abia după 1377 d.Hr., au început să apară construcţii semnificative, mai ales Palatul Apostolic şi Capela Sistenă. Acesta este anul în care papalitatea s-a mutat la Roma după ce se aflase la Avignon, Franţa.

Astăzi, Vaticanul este o destinaţie extrem de populară, care permite economiei ţării să funcţioneze aproape exclusiv din turism. În timp ce Vaticanul are o populaţie de mai puţin de 1.000 de locuitori, acesta primeşte în mod constant milioane de vizitatori în fiecare an.

Există multe atracţii aici, suficiente pentru o zi sau două, inclusiv Bazilica Sfântul Petru. Cea mai mare biserică din lume, construită deasupra mormântului Sfântului Petru, este una dintre cele mai importante construcţii arhitecturale ale Renaşterii. Bazilica deţine lucrări de Michelangelo, Donatello, Giotto, Bernini şi mulţi alţi artişti italieni celebri. În plus, balconul superior oferă o panoramă extraordinară asupra Romei. Bineînţeles că turiştii nu ratează nici Capela Sixtină. Lucrarea lui Michelangelo este considerată cea mai mare operă a Renaşterii.