Val Thorens, Franţa- mai aproape de nori

O adevărată minune a munţilor este considerată staţiunea Val Thorens din Alpii francezi. Situată la altitudinea de 2.300 m, este şi cea mai înaltă din Europa. A fost declarată de European Best Destination, cea mai bună staţiune de schi de pe bătrânul continent, fiind şi cea mai scumpă. Opt luni pe an, aici te poţi bucura de 600 km de pârtii cu zăpadă, iar în sezonul cald sunt multiple posibilităţi de agrement: drumeţii, zbor cu parapanta, ciclism şi altele. Autorităţile investesc în fiecare an în infrastructura staţiunii, pentru ca totul să fie ,,la înălţime”.

Zermatt, Elveţia- o provocare pentru alpinişti

Situat la o altitudine de 1.610 m, la poalele piscului Matterhorn, oraşul Zermatt este un important centru turistic elveţian, preferat de alpinişti, schiori şi iubitorii de drumeţie. Popularitatea staţiunii se datorează vârfului Matterhorn, de forma unei piramide, care o perioadă îndelungată a fost considerat imposibil de cucerit. Prima ascensiune a fost realizată abia în anul 1865. În Zermatt, te poţi bucura cu adevărat de o vacanţă liniştită, fiindcă este interzisă circulaţia maşinilor personale. Majoritatea oamenilor se deplasează pe jos, iar pe distanţe mai lungi folosesc căruţele trase de cai sau taxiurile electrice.

Torla-Ordesa, Spania – poarta spre aventură

Există destinaţii situate la înălţime, frecventate de mai puţini turişti, dar care au privelişti decupate parcă din basme. Situat în inima Munţilor Perinei, satul Torla din provincia Huesca îi atrage pe adevăraţii aventurieri, pentru că localitatea este puntea de legătură cu Valea Ordesa,  o suprafaţă largă de văi şi de râpe mici, de platouri înalte şi vârfuri muntoase, cel mai înalt având peste 3.000 m . Montaniarzii străbat aceste locuri dornici să descopere cascadele, lacurile şi râurile ascunse în pădurile luxuriante. Pe de altă parte, satul Torla îi atrage prin frumuseţea caselor medievale, cu străzi înguste şi pietruite. 

Coasta Amalfitană, Italia- o destinaţie romantică

Situată în partea sudică a Peninsulei Sorrentine, în provincia Salerno, Coasta Amalfi cuprinde mici orăşele săpate în stâncă, în trecut -  sate de pescari. Frumuseţea zonei se datorează pe de o parte Munţilor Lattari, iar pe cealaltă parte albastrului nesfârşit al Mării Tireniene. De-a lugul timpului, pe versanţii abrubţi au fost săpate în stâncă şosele, hoteluri, grădini suspendate, alei cu trepte, biserici şi muzee. Iar astăzi, datorita poziţionării lor neobişnuite, localităţile înşiruite de-a lungul coastei au devenit adevărate staţiuni de lux.

Bad Ischl, Austria- staţiunea cu aer regal

Imagineaza-ţi cum e să ai o privelişte cu crestele munţilor chiar din camera ta de hotel. La Bad Ischl, o staţiune balneoclimaterică înconjurată de Alpii austrieci, acest lucru devine realitate. Fiind reşedinţa montană a familiei imperiale austriece, oraşul te cucereşte cu aerul său boem. Străduţele înguste, pline de magazine şi de cafenele cochete, cu clădiri istorice, te fac să te simţi ca într-un muzeu în aer liber. În sezonul cald, pe lângă răsfăţul de la centrele spa, turiştii se bucură de diverse concerte şi spectacole. Un concediu aici înseamnă să împleteşti utilul cu plăcutul.

Mai citeşte şi: Caraiman, mănăstirea dintr-un vis

Sursa foto: pixabay, shutterstock, valthorens