Cetăţi româneşti şi legende

1 82034 original jpg jpeg

Vechile cetăţi, cu zidurile lor impozante, cu bastioane şi barbacane, cu turnuri de observaţie şi cu pasaje secrete, impresionează chiar şi acum, după sute de ani de la ridicarea lor. Merită să le vizitezi – fiindcă fiecare are un specific şi o poveste aparte.

Cetatea Râşnov, decor pentru „Nemuritorii“

La doar 15 km de Braşov, cetatea Râşnov domină peisajul de peste şapte secole. Dacă ai vizionat filmul „Nemuritorii“, al lui Sergiu Nicolaescu, sigur cunoşti şi zidurile impresionante. Cetatea a fost ridicată la începutul secolului al XIII-lea, în timpul stăpânirii teutone în Ţara Bârsei. Acolo, cercetările arheologice au scos la iveală elemente de fortificaţie încă din Epoca Bronzului şi atestă şi existenţa unei vechi cetăţi dacice. Începând cu secolul al XIV-lea, a fost loc de refugiu pentru comunitatea din zonă. În timpul invaziilor inamice, râşnovenii îşi abandonau casele şi se adăposteau între zidurile masive. În curtea exterioară erau ţinute vitele, iar în cea interioară îşi făceau culcuş în căsuţe din piatră. Proviziile ce le permiteau supravieţuirea pe timpul asediului erau ţinute într-o cămară, iar un puţ adânc de 146 de metri permitea aprovizionarea cu apă. Fântâna are şi o legendă, desigur: se spune că ascunde o comoară.

Cetatea Alba Carolina şi cele 7 porţi

Este considerată cea mai mare şi mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa –

Vauban fiind un fost mareşal al Franţei şi un excelent inginer militar. Cetatea Alba Carolina a fost ridicată în secolul al XVIII-lea în Alba Iulia, cu rol de apărare strategică împotriva invaziilor otomane. Are şapte bastioane, iar cele şapte porţi ale sale sunt adevărate monumente de arhitectură. Poartea a III-a, în forma unui arc de triumf, este principalul punct de acces în Cetate şi e şi cea mai spectaculoasă. Acolo, înainte de ora prânzului, are loc chimbarea Gărzii Austriece - un spectacol unic. Deşi se întinde pe 12 hectare, cetatea poate fi vizitată doar într-o zi. Sunt musai de văzut Muzeul şi Sala Unirii – iar turistul poate urma Traseul celor Trei Fortificaţii, cu multe obiective de admirat. Nu trebuie ratată Catedrala ortodoxă, unde, în 1922, au fost încoronaţi  Maria şi Ferndinand ca regi ai României Mari.

Cetatea Făgăraşului şi Fecioara de Fier

Una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi medievale din Europa de Est, Cetatea Făgăraşului figurează ca recomandare în topurile recomandărilor de călătorii. Graţie puternicului sistem defensiv, nu a fost cucerită niciodată din anul 1500 şi până la mijlocul secolului al XIX-lea. O atracţie deosebită, astăzi, este garda formată din 10 străjeri cu armuri, care fac schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică. În Casa Temnicerului se află vechi instrumente de tortură. Legenda spune că în cetatea s-a aflat mult timp un instrument dătător de moarte şi numit „Fecioara de Fier“. Dispozitivul era o cuşcă de metal, ca un sarcofag, căptuşită cu ţepuşe. Condamnatul era închis în cutie, iar cuţitele îi străpungeau trupul.

Cetatea Neamţ şi legenda fântânii

Construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de către domnitorul Petru Muşat şi fortificată de Ştefan cel Mare, era una dintre cele mai întărite cetăţi ale Moldovei în perioada medievală, datorită zidurilor sale înalte şi a şanţurilor adânci care o înconjurau. În interior se pot vizita închisoarea, monetăria, cămara cu provizii, camera pârcălabului şi camera domniţelor. Mai pot fi vizitate sala armelor, sala de judecată şi un iatac. În partea de sud se află o terasă cu vederi panoramice spre râul Ozana şi spre târgul de sub cetate. Fântâna din curtea interioară are o legendă: se spune că ar fi fost săpată de turcii luaţi ostatici de Ştefan cel Mare, în schimbul eliberării lor.

… Cetatea Poenari a fost ridicată de Negru Vodă? A fost refăcută ulterior de Vlad Ţepeş, în secolul al XV-lea. Drumul spre cetate e anevoios, fiind format din 1.480 de trepte.



Recente

clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg