„Dragostea mea pentru gastronomie vine din copilărie, pe-atunci eram doar curios, pe lângă mama, în bucătărie. În acea perioadă am început să mă joc cu gusturile şi aromele ingredientelor. Când eram în şcoala generală, urmăream diverse emisiuni şi show-uri culinare, care m-au cucerit“, îşi aminteşte chef Cristian Frăţieanu.

Din Bârlad, în Marea Britanie

Pasiunea lui şi-a urmat cursul firesc şi s-a transformat în meserie. „Primul meu job şi prima bucătărie în care am lucrat au fost în Bârlad, oraşul în care m-am născut şi am copilărit. Era un loc foarte frumos, se numea Noblesse, iar echipa era formată din oameni care m-au susţinut şi m-au motivat. Una dintre colegele mele, Georgiana, m-a ajutat şi m-a «catapultat» la un nivel mult mai înalt, astfel că am ajuns să lucrez la hotelul Vega, un hotel de cinci stele din România. Aici am realizat că evoluţia mea rapidă nu mai poate fi oprită de nimeni şi de nimic, eram motivat, hotărât şi doritor să muncesc şi să învăţ tot ce se poate“, povesteşte el despre începuturile sale.

Deşi a trecut prin toate etapele necesare formării unui bucătar, evoluţia lui Cristian a fost rapidă, astfel că, la doar 20 de ani, primea o poziţie importantă într-o bucătărie profesionistă, în Marea Britanie. „Timpul a trecut repede şi eu am avansat şi mai repede. Aş putea spune că cea mai mare provocare a carierei mele a fost să primesc, la 20 de ani, poziţia de Junior Sous Chef, în Anglia, la un hotel de 4 stele. Aici, Executiv Head Chef era Claudio Costea, unul dintre cei mai experimentaţi chefi români, alături de care mi-am dorit foarte mult să lucrez. Cu ajutorul lui, am reuşit să trec peste toate clipele grele, să avansez într-un timp scurt şi chiar să câştig titlul de Cheful Anului în compania în care am lucrat, IHG (InterContinental Hotels Group), una dintre cele mai importante companii hoteliere din lume“, povesteşte tânărul.

Profesor pentru tineri bucătari