Cheile Bicazului, drumul sculptat de un râu, încă din Epoca Reptilelor

1 shutterstock 748893514 jpg jpeg

Se zice că sunt cele mai spectaculoase chei din România. Locuri de basm, cu peisaje ce-ţi taie răsuflarea, Cheile Bicazului arată, pe alocuri, ca un munte întors cu vârful în jos. Stâncile abrupte parcă ies, uneori, din munte, şerpuindu-se peste drumul îngust. Nu e de mirare că locul găzduieşte tot timpul vizitatori, fie vară, fie iarnă.

Punte între Moldova şi Transilvania, legând judeţele Neamţ şi Harghita, Cheile Bicazului sunt situate în inima Munţilor Hăşmaş.  Străjuite la nord de Muntele Bardos, la sud de Muntele Piatra Poienii şi la est de Muntele Piatra Poienii, fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş. Opt kilometri de stânci verticale, înalte până la nori, ajungând până la 350 de metri, pe alocuri, Cheile Bicazului sunt la o aruncătură de băţ de o altă mare atracţie turistică, Lacul Roşu.

Primele impresii

De aici, de la Lacul Roşu, mulţi turişti preferă o plimbare pe jos până la Chei. E o plimbare lejeră, nu mai mult de o oră, de-a lungul şoselei. Din când în când, te poţi opri să admiri stâncile de-o parte a drumului, una mai impresionantă ca alta, sau albia învolburată a râului Bicaz, de cealată parte. Înainte de a trece pragul Cheilor, vei străbate un tunel lung de 155 de metri, la capătul căruia se ivesc primii versanţi ai Cheilor Bicazului. De-a lungul drumului, oamenii locului te tentează cu tot felul de obiecte artizanale, de la decoraţiuni din lemn, ceramică sau sticlă, la ii, cojoace, blănuri şi cergi. Nu lipsesc, desigur, nici delicatesele culinare, tipice zonei, sau împletiturile din paie, în special măşti, pălării şi coşuleţe. Uneori, când e vreme frumoasă, poţi închiria chiar şi biciclete.

De pe vremea dinozaurilor

În vremuri de demult, oamenii locului îi ziceau masivului Hăşmaş „Curmătura“, căci arăta exact aşa, ca o prăpastie în munţi, în mijlocul căreia se înalţă Piatra singuratică, una dintre cele mai înalte stânci din zona Cheilor Bicazului – 1587 metri. Peisajele spectaculoase ale masivului au atras cercetători încă de acum 200 de ani. Însă, primii care s-au aventurat pe văile abrupte, cu mult înainte, au fost ciobanii, vânătorii şi braconierii. Ei au fost cei care au descoperit cele mai bune drumuri de acces, iar, mai apoi, tot ei au fost primele călăuze ale cercetătorilor, veniţi aici să studieze rocile, apele şi vegetaţia. Ceea ce au descoperit au fost roci încă din perioada mezozoică,adică de acum 66 de milioane până la 250 de milioane de ani în urmă, zisă şi Epoca Reptilelor. În timp, Cheile Bicazului au fost sculptate natural de râul Bicaz în calcare mezozoice.

Vieţuitoarele din stânci

O plimbare pe traseele din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş te poate surprinde cu tot felul de bogăţii, rareori lăsate la vedere de natură. În aceste locuri se întâlneşte floarea-reginei sau floarea de colţ, declarată monument al naturii şi ocrotită prin lege încă din anul 1931. Masivele din zonă ascund două peşteri – cea a Cascadelor şi cea Neagră. Prima este atât de joasă încât nu poate fi vizitată decât în mersul piticului sau târâş. Pe vârfurile stâncoase, unele îmbrăcate în conifere, altele nesfiindu-se de goliciune, trăiesc tot felul de creaturi, de la şopârle, la urşi şi lupi. Drumeţii care se aventurează în munţi, mai zăresc şi câte un cerb, un râs sau aud ţipătul patrunzător al vulturului.

Sugestii pentru vizitatori

Cum ajungi: Dacă vii dinspre Gheorgheni (judeţul Harghita), urmează drumul spre Piatra Neamţ (DN12C). Treci de Lacul Roşu, iar după cîţiva kilometri ajungi la Cheile Bicazului. Dacă vii dinspre Piatra Neamţ, continuă catre Bicaz (DN15). De aici, mergi înainte pe DN12C, înspre Gheorgheni. După câteva sate, ajungi la Cheile Bicazului.

Cazare: Cele mai bune şi mai multe oferte de cazare sunt în staţiunea Lacul Roşu. Preţul pensiunilor porneşte de la 90 de lei pe noapte şi ajunge la 500 de lei pe noapte. Există şi posibilităţi de cazare la hotel, în cabane sau sunt spaţii speciale pentru camping.