Cheile Sohodolului, spectacolul carstic din Gorj

1 57154 original jpg jpeg

Vrei să ai parte de aventură şi să te bucuri de frumuseţea naturii? În nordul judeţului Gorj, pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, Cheile Sohodolului te îmbie să le admiri peisajele sălbatice şi inedite.

Peisaje carstice impresionante

Într-o mare de verdeaţă şi de aer curat de munte, râul Sohodolul Runcului, un adevărat „arhitect”, şi-a săpat un drum de o frumuseţe unică.

La mai puţin de o jumătate de oră distanţă de Târgu-Jiu, Cheile Sohodolului sunt la picioarele tale şi vei rămâne impresionată de formele naturale ce se evidenţiază în relieful calcaros al munţilor şi de rezervaţia floristică din care poţi vedea peste 300 de specii de plante.

Zonă «îmbibată» de istorie

Când intri în Cheile Sohodolului, parcurgi un adevărat traseu de iniţiere, în care te bucuri treptat de formaţiunile de roci modelate de forţa vântului.

Inelul, cea mai cunoscută dintre acestea, se aseamănă cu o fereastră prin care se poate vedea cerul. Nările, Fusteica, Peştera Popii, Peştera Gârla Vacii continuă seria de repere care îţi acaparează atenţia.

Peştera Popii, aflată la intrare, este cel mai vizitat obiectiv, pentru că aici au fost descoperite picturi rupestre unice în Europa.

Poţi să te ­relaxezi la pescuit

e96d2af8bf949ec22fb4a60814192cfb jpg jpeg

Pe lângă escaladă şi drumeţii, Valea Sohodolului îţi poate garanta şi alte activităţi relaxante. Una dintre acestea este pescuitul.

Apele din această zonă sunt un magnet pentru pescari, întrucât popu­lă­rile repetate asigură păstrăv la discreţie.

Dacă vrei să te bucuri de o porţie binemeritată de relaxare la pescuit, nu trebuie decât să obţii aprobare de la Ocolul Silvic Runcu.

Acolo se eliberează în câteva minute autorizaţiile pentru pescuit şi vânat.

Unde te cazezi

Localitatea Runcu este cea mai apropiată de Cheile Sohodolului. Oferta de locuri de cazare este foarte variată şi vei găsi cu siguranţă pensiuni şi vile în care poţi sta peste noapte.

Preţurile variază în funcţie de sezon, dar poţi găsi variante rezonabile, în funcţie de pretenţii şi de... portofel.

O cameră de pensiune cotată cu o stea poate ajunge până la 100 de lei de persoană, pe noapte.

Cum ajungi la canion

Cheile Sohodolului sunt situate la 15 km de Târgu-Jiu. Dacă eşti cu maşina, de pe drumul naţional DN 67, vei observa o ramificaţie care te va duce până sus.

O altă cale de a ajunge la Cheile Sohodolului este drumul european E79 dintre Târgu-Jiu şi Deva,după care o iei pe şoseaua 67D şi intri pe drumul forestier.

e5bb951c1af3b945a2b01846e22aa2a8 jpg jpeg

Infografic:Dana Donciu

Cât costă intrarea

Cheile Sohodolului se aseamănă cu un canion săpat în stâncă. De-a lungul lor, găseşti şi alte sculpturi în piatră care mai de care mai sofisticate.

Dintre acestea, Steiul, Cuptorul şi Nările se lasă cel mai uşor admirate de ochii privitorilor.

Întrucât zona a primit statutul de arie protejată, este bine să ai la tine 10 lei, contravaloarea taxei de intrare pentru o persoană.

De asemenea, trebuie să fii cu băgare de seamă. Cheile Sohodolului sunt populate de multe vipere cu corn, dar acestea nu devin agresive dacă nu se simt ameninţate.