În primul rând, nu trebuie să te panichezi sau să îţi iei gândul de la un laptop sau de la o maşină nouă. Probleme financiare apar în viaţa tuturor, trebuie doar să ştii cum să le rezolvi şi să te gândeşti la soluţii. Dacă te afli într-o situaţie dificilă şi eşti nevoită să investeşti o sumă de bani de care nu dispui, sau pur şi simplu ţi-ai dori să treci prin experienţe care sunt costisitoare, poţi lua în calcul una dintre următoarele soluţii.

Îţi faci un credit de nevoi personale

Cea mai la îndemână variantă pe care o ai când trebuie să faci o investiţie mai mare decât îţi permite bugetul este să apelezi la un credit de nevoi personale. Desigur, pentru a avea acces la această variantă, trebuie să fii salariată, pentru ca banca să aibă garanţia că eşti aptă de a restitui împrumutul. Este varianta cea mai sigură şi mai rapidă, pentru că nu trebuie decât să intri într-o bancă şi să spui persoanei însărcinate cu acordarea de credite motivele pentru care vrei un împrumut. Aceasta îţi va spune toate informaţiile de care ai nevoie, pornind de la acte necesare, valoarea dobânzii, valoarea ratelor. Cel mai mare avantaj este că vei putea adapta creditul în funcţie de nevoile tale şi vei putea să investeşti banii în ceea ce îţi doreşti, cum ar fi o maşină sau poate o vacanţă într-o destinaţie exotică.

Împrumuţi de la cunoştinţe sau rude

O altă variantă la îndemână, dar care nu se dovedeşte mereu a fi utilă, este să ceri ajutorul prietenilor sau rudelor. Chiar dacă se spune că aceştia nu te lasă, de obicei, la greu, când este vorba de sume mari de bani lucrurile ar putea sta un pic diferit. În primul rând, sunt şanse mari ca cei la care apelezi să nu dispună de sumele de care ai tu nevoie. Apoi, se poate ca, deşi au banii respectivi, prietenii sau rudele să fie reticenţi în a-ţi da economiile lor, lucru normal, pentru că se gândesc probabil că şi ei ar putea avea nevoie de acei bani. Când este vorba de sume nu foarte mari, însă, apelează cu încredere la cei apropiaţi, pentru că te vor înţelege şi te vor ajuta, dacă pot. În acest caz, indiferent de suma împrumutată, ai grijă să stabiliţi de comun acord un termen limită pentru restituirea banilor.

Ai răbdare şi… faci economii

Într-adevăr, este metoda care necesită cel mai mult timp, dar este singura care ţi se potriveşte dacă eşti genul de persoană căreia nu îi place să aibă datorii. Succesul aplicării ei depinde foarte mult de tine pentru că, dacă obişnuieşti să cheltuieşti mult şi des şi nu te poţi abţine atunci când vezi o pereche de pantofi sau o rochie frumoasă în vitrină, s-ar putea să îţi fie ceva mai greu să pui bani deoparte. Dacă, însă, eşti cumpătată de fel şi te gândeşti de câteva ori înainte de a cumpăra ceva, să faci economii va fi foarte simplu pentru tine. Totuşi, nu poţi aplica această metodă în cazul în care apare o cheltuială neaşteptată şi urgentă, decât dacă ai deja ceva bani strânşi la care să poţi apela în caz de nevoie. Este o metodă pe care trebuie să o aplici preventiv, care să îţi ofere siguranţa că, orice s-ar întâmpla, ai de rezervă o anumită sumă de bani.

Cel mai bine este să eviţi problemele financiare, însă uneori acestea sunt imprevizibile şi sunt provocate de incidente care nu depind de tine. În această situaţie nu ai de ales şi trebuie să găseşti soluţii cât mai rapid, pentru că se poate să ai nevoie urgentă de bani. Cel mai important este să nu iei decizii pripite şi să faci alegerea cea mai bună pentru tine pe termen lung. Sursă foto: shutterstock.com