Chiar funcţionează hipnoza? Ce se întâmplă în cadrul unei şedinţe

1 hipnoza jpg jpeg

Mulţi sunt de părere că hipnoza fie este doar un mit şi nu funcţionează, fie îi influenţează doar pe cei inocenţi. Însă chiar este reală această tehnică?

Hipnoza este o stare modificată a conştiinţei, fiind folosită în multe culturi datorită efectelor sale terapeutice. Cuvântul „hipnoză‟ provine din cuvântul grecesc „hypnos‟, care înseamnă „Zeul somnului‟. Încă din Antichitate, specialiştii vindecau oamenii de diverse probleme, cu ajutorul acestei tehnici. De exemplu, egiptenii entici aveau Templul Somnului, iar grecii Altarele Vinecării, locuri în care pacienţilor li se dădeau comenzi curative, în timpul somnului indus. Contrar părerilor publicului larg, hipnoza nu face parte din ştiinţele oculte, ci foloseşte mecanisme pe care psihologia le poate explica. De câte tipuri este hipnoza şi cum funcţionează?

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD). Nu este doar o simplă obsesie 

Există mai multe tipuri de hipnoză, printre are: autohipnoza, hipnoza scenică sau hipnoterapie. Mai exact, autohipnoza este acea stare care apare atunci când eşti îndrăgostit, când râzi prea mult, când plângi prea mult sau când îţi induci singur anumite stări, din cauza scenariilor pe care tu singuri ţi le creezi. Hipnoza scenică este atunci când un hipnotist alege din public câţiva oameni pe care să îi hipnotizeze pentru distracţia mulţimii, iar Hipnoterapia este o formă de terapie care tratează diverse probleme, precum: depresie, anxietate, apetit scăzut, fumatul, consumul de alcool, traume din copilărie etc. Ce presupune această terapie, mai exact?

În timpul unei şedinţei, pacientul îi explică terapetului ce probleme are, terapeutul îl hipnotizează şi îi dă comenzi în funcţie de nevoile pe care acesta le are, de exemplu: să mănânce mai mult sau să renunţe la fumat. Hipnoterapeutul, cu ajutorul tehnicilor de psihologie, lucrează cu subconştientul clientului, dându-i anumite comenzi, care îl determină pe pacient să facă legături cu trecutul său. De regulă, hipnoterapeutul acţionează similar ca un psiholog şi reuşeşte să descopere lucruri despre clientul său cum ar fi: amintirile şi emoţiile, în timp ce pacientul se află într-o stare de transă. Starea de transă poate părea similară cu starea de somn în multe privinţe, doar că pacientul este conştient de ceea ce i se întâmplă.

Citeşte şi: Cele mai ciudate intervenţii medicale şi terapii din lume. Încă reuşesc să ne surprindă

  • Hipnoza nu este un efect placebo. Studiile au arătat că hipnoza acţionează mai puternic, decât acest efect.

Pe parcursul şedinţei, hipnoterapeutul va implementa noi strategii, pentru o viaţă mai bună şi va induce sugestii ghidate, menite ca pacientul să îşi atingă obiectivele terapeutice. Deoarece clientul se află într-o stare de concentrare sporită, s-ar putea ca el să fie mai deschis la noi propuneri şi sfaturi, pe care starea mentală obişnuită este tentată să le respingă, de aceea, de multe ori terapia prin hipnoză funcţionează.

Există riscuri?

Hipnoza cauzează rareori efecte secundare sau prezintă riscuri. Cât timp terapia este condusă de un hipnoterapeut, poate fi o opţiune sigură de terapie alternativă. În rare cazuri, unele persoane pot prezenta reacţii adverse uşoare, precum: dureri de cap, somnolenţă, ameţeală, arată Healthline. 

Sursă foto: Shutterstock