Cinci soluţii naturale pentru infecţiile urinare

1 femeiecarestacugenunchiilagurainpat jpg jpeg

Femeile prezintă mai multe probabilităţi să sufere de infecţii urinare, iar, în cazul anumitor persoane, acestea pot recidiva. Cu ajutorul sfaturilor unui specialist şi al unui stil de viaţă echilibrat, infecţiile urinare pot fi ţinute sub control.

Factorii care favorizează infecţiile tractului urinar sunt numeroşi, în special în cazul femeilor, care au uretra scurtă, astfel bacteriile pot trece mai uşor către vezică.

Printre numeroasele cauze posibile se numără cele legate de dezechilibre ale florei intestinale sau vaginale, o alimentaţie care favorizează inflamaţiile, o igienă precară sau excesivă, actul sexual, probleme intestinale, haine prea strâmte, lenjeria din fibre sintetice, absorbantele, un consum de apă insuficient etc. De asemenea, unele persoane pot avea o predispoziţie pentru infectii urinare, din diverse motive anatomice sau fiziologice.

Dacă eşti de părere că ai un început de cistită sau vrei să acţionezi în completarea tratamentului clasic pe care ţi l-a prescris medicul, poţi apela la câteva soluţii naturale pentru a-ţi ajuta organismul să se vindece mai repede. Aceste soluţii sunt potrivite numai pentru infecţiile bacteriene ale vezicii urinare.

Probiotice, pentru menţinerea echilibrului florei bacteriene

Dacă suferi frecvent de cistită, respectiv mai mult de 3-4 episoade pe an, trebuie să ştii că probioticele pot fi utile pentru menţinerea echilibrului florei bacteriene. Dezechilibrele acesteia pot fi frecvent la originea infecţiilor urinare şi vaginale, deoarece bacteriile „rele” pot să contamineze uşor uretra. Poţi folosi probioticele pe care le găseşti în farmacii şi în magazinele specializate şi poţi să adaugi în alimentaţie şi produse care le conţin, precum varză murată şi kefir.

Alimente de evitat, pentru a nu irita suplimentar vezica urinară

Pentru a evita înmulţirea bacteriilor „rele” sau pentru a le elimina mai repede, este important să reduci, măcar în timpul acestor episoade, consumul de zahăr, cafea, alcool şi produse lactate. Cafeaua, laptele şi alcoolul pot să irite vezica urinară, iar zahărul hrăneşte bacteriile. De asemenea, pentru a nu dezechilibra flora intestinală, se recomandă evitarea alimentelor care se digeră greu sau fermentează prea mult în intestin, precum soia sau grâu.

Suc şi ceaiul de merişoare, cu acţiune antibacteriană

Sucul de merişoare este una dintre cele mai recomandate băuturi în cazul infecţiilor tractului urinar. Este antibacterian şi modifică uşor pH-ul urinei, astfel încât aceasta să distrugă microbii. Potrivit mai multor studii, consumul regulat de merişoare ar contribui la reducerea riscului de a dezvolta o infecţie a tractului urinar cu 20 până la 50%. Consumă doar suc de merişoare natural şi nu uita că nu trebuie să îl îndulceşti. Ceaiul de merişor se foloseşte ca adjuvant în infecţii ale tractului urinar, având proprietăţi diuretice, antiinflamatoare şi antiseptice.

Plante medicinale, pentru completarea tratamentului medicamentos

În ceea ce priveşte fitoterapia, poţi opta pentru infuzie de cimbru (plantă cu proprietăţi antibacteriene şi de întărire a sistemului imunitar) sau de strugurii ursului (antiseptică, diuretică), pe care să o bei timp de maximum 7-10 zile. Ceaiul de pătrunjel proaspăt este eficient în combaterea infecţiilor urinare, pentru că are proprietăţi diuretice şi detoxifiante.

Consum crescut de apă, pentru a evita deshidratarea

Printre simptomele cistitei se numără durerea şi arsura din timpul urinării. Pentru a evita aceste simptome, unele persoane evită să bea lichide. De fapt, este foarte important să se consume cantităţi mai mari de apă, de exemplu, doi litri pe zi, pentru a ajuta organismul să elimine bacteriile. În plus, diluarea urinei contribuie la reducerea senzaţiilor neplăcute.

În multe cazuri, infecţiile vezicii urinare necesită tratamente cu antibiotice sau pot să aibă complicaţii grave. Acordă atenţie simptomelor, iar, dacă simţi un disconfort sau durere şi situaţia nu se îmbunătăţeşte după 24 de ore, consultă un medic, care va prescrie tratamentul necesar şi, eventual, va recomanda analize specifice. Sfaturile prezentate mai sus pot să completeze tratamentul recomandat de medic, în niciun caz nu îl pot înlocui.

Sursa foto: Pexels.com