La 16 iunie 1963, cosmonautului sovietic Valerii Bîkovski, aflat la bordul capsulei Vostok 5, de pe orbita Pământului, i s-a alăturat Valentina Tereşkova, aflată în capsula Vostok 6. Rusoaiaca devenea prima femeie care a ajuns în spaţiul cosmic. Această reuşită are legătură cu ambiţia lui Serghei Korolev, conducătorul programului spaţial al Uniunii Sovietice şi omul care a contribuit la succesul sovieticilor când vine vorba de explorarea spaţiului. El a avut ideea de a trimite în spaţiu o femeie, marcând astfel un avans faţă de SUA, cu care ruşii rivalizează când vine vorba de explorarea spaţială.

A devenit eroină naţională

În 1962, cinci femei cu experienţă în paraşutism au format primul grup de antrenament pentru femei-cosmonaut. Printre ele se afla şi Valentina Tereşkova, simpatizantă a Partidului Comunist. Pasionată de paraşutism, aceasta avea multe cursuri de pregătire. Provenea dintr-o familie de muncitori şi lucra într-o uzină de textile. Tereşkova a ajuns în Cosmos în 1963, la bordul vehiculului Vostok-6. Avea 26 de ani pe atunci. În timpul misiunii, capsula în care se afla a efectuat 48 de rotaţii în jurul Pământului. La aterizare, ea s-a catapultat din capsula sa deasupra Munţilor Altai din Siberia, conform protocolului, fiind găsită după cinci ore de la aterizare. Pentru reuşita sa deosebită, Valentina Tereşkova a primit distincţiile Erou al Uniunii Sovietice şi Ordinul Lenin.

Succesul ei a jucat un rol important în mişcarea feministă. Tereşkova s-a remarcat ca susţinătoare a drepturilor femeilor şi a promovării lor în programele de explorare a spaţiului.