Ecaterina Dolgorukova sau Katia a fost iubirea vieţii ţarului Alexandru al II-lea. Aceasta s-a născut la 14 noiembrie 1847 într-o familie importantă, străbunicul ei fiind întemeietorul Moscovei. Katia se învârtea în cercuri înalte şi astfel l-a întâlnit pe ţar. Cei doi s-au îndrăgostit când Katia avea 17 ani, iar el era cu 30 de ani mai mare. Deşi era căsătorit, ţarul s-a îndrăgostit fulgerător de Katia şi i-a promis că o va lua de soţie „cu prima ocazie”.

Cei doi au devenit de nedespărţit, iar ţarul obişnuia să îi scrie frecvent. “Nu uita că toată viaţa mea e în fiinţa ta, îngerul  sufletului meu, şi că singurul scop al acestei vieţi este să te văd fericită atât cât putem fi fericiţi în această lume. Cred că ţi-am dovedit, de la 13 iulie, că, atunci când iubesc cu adevărat pe cineva, nu ştiu să iubesc într-un mod egoist…Vei înţelege că nu mai trăiesc decât cu speranţa de a te revedea joia viitoare în cuibul nostru”, potrivit historia.ro.

Iubirea lor se consuma la Paltul de Iarnă, unde Katia ajungea printr-o scară secretă în apartamentul ţarului.

Au avut doi copii

În 1872, Katia a adus pe lume un băiat, George, rodul iubirii celor doi. Peste un an, o năştea pe Olga. Această legătură a scandalizat familia imperială, iar ţarina Maria a ales să se retragă în rugăciune.

În 1874, ţarul a emis un ordin care recunoştea drepturile celor doi copii, care au devenit prinţi cu titlul de alteţe. Cu alte cuvinte, erau recunoscuţi oficial.

Între timp, Katia i-a devenit sfătuitoare ţarului. În 1880, Maria a murit, iar la scurt timp, ţarul a luat-o de soţie pe Katia.